Kutatás
Tipográfia

Új módszer a fogyasztási és étkezési szokások vizsgálatára.


A fogyasztók számára készült táplálkozási alkalmazás segítséget nyújthat a tudósoknak is az új információk megszerzéséhez.

A Wageningen Egyetem és Kutatóközpont elindította a FoodProfiler alkalmazást. Ez az alkalmazás információt nyújt arról, ki, milyen élelmiszert, mikor, miért és hogyan fogyasztott.
A profil kitöltését követően a felhasználó látja, milyen típusú evőnek számít, azokkal a területekkel együtt, amelyekre figyelmet kell fordítania.

A fogyasztási mintákról szóló információkat később fel lehet használni a termékfejlesztésre és stratégiák kialakítására az egészségügy és fenntarthatóság területén. Ezzel az alkalmazással a Wageningen UR a fogyasztási szokásokról szóló adatok gyűjtésének egy új módszerét fejlesztette ki.

Az alkalmazás bemutatja, milyen gyakran esznek az emberek egy bizonyos terméket vagy termékkategóriát, pl. milyen gyakran fogyasztanak zöldséget a hét folyamán, valamint a motivációt, miért esznek az emberek azt, amit.

Azt is megmutatja, hogy az alkalmazás felhasználója mikor eszik a nap folyamán, valamint, hogy milyen termékeket fogyaszt együtt és milyen arányban fogyasztja ezeket a termékeket. Az alkalmazás az egyes demográfiai csoportok, valamint régiók vagy városok közötti különbségeket is feltünteti.
A fogyasztók egyre növekvő mértékben tájékozódnak a diétájukról, valamint választásaik hatásáról.

A FoodProfiler napi egy-két alkalommal emlékeztetőt küld a felhasználó részére, hogy töltse ki az információkat az elmúlt két óra folyamán fogyasztott élelmiszerekről. Körülbelül két hét elteltével a felhasználók kitöltött profillal fognak rendelkezni és láthatják, milyen típusú evőnek számítanak, azokkal a területekkel együtt, amelyekre figyelmet kell fordítaniuk.

Mindemellett az alkalmazásból nyert adatok értékes információkkal szolgának a tudósok számára.
A FoodProfiler megadja a lehetőséget a termékfejlesztési irányelvek összehangolására a fogyasztók igényei és magatartása szerint, ezáltal növelve az egészség és fenntarthatóság ösztönzését célzó stratégiák sikerét. Az elmúlt két órára vonatkozó adatok rögzítése, a hosszú távú mérések, valamint a fogyasztók nagy csoportjai megbízható információk sokaságát nyújtják az étrendről és étkezési szokásokról.

Ez az információ elengedhetetlenül fontos a kutatók számára, mivel jelenleg nem áll rendelkezésükre nagyszabású, naprakész és megbízható adathalmaz a fogyasztásról, amely összekapcsolható lenne a fogyasztók pszichológiai jellemzőivel. A FoodProfiler segítségével az adatokat nemzetközi kontextuson belül lehet gyűjteni és felhasználni a fogyasztói magatartás kutatására az élelmiszer–fogyasztási szokásokat illetően.

 

 

 

hírlevél feliratkozás

newsletter

Hipermarketek