Kereskedelem
Tipográfia

Több mint 14 százalékkal nőtt a román kiskereskedelmi forgalom volumene a tavalyi első tizenegy hónapban 2015 hasonló időszakához képest - közölte pénteken a román országos statisztikai intézet.

    A kiskereskedelmi forgalom volumene a nyers adat szerint 14,2 százalékkal bővült, a szezonális és naptárhatással kiigazított érték szerint a növekedés 14,3 százalék volt.
    A növekedés főként az élelmiszer, ital és dohánytermékek eladásának köszönhető, amely 15,5 százalékkal emelkedett. A nem élelmiszerek értékesítése 15,4 százalékkal bővült, üzemanyagból 10,3 százalékkal adtak el többet.
    Tavaly novemberben a kiskereskedelmi forgalom volumene 10,5 százalékkal nőtt 2015 tizenegyedik hónapjához mérten.
    Romániában 2015 nyártól több lépcsőben csökkentették az általános forgalmi adót (áfa), előbb az élelmiszerekre vetették ki a kedvezményes 9 százalékos áfakulcsot, ami 15 százalékpontos csökkentésnek felelt meg. Tavaly január 1-től négy százalékponttal 20 százalékra mérsékelték az általános áfát, amit az idén január 1-től újabb egy százalékponttal 19 százalékra csökkentettek. Jelenleg Romániában annyi az általános áfakulcs, mint amennyi a 2008-ban kitört nemzetközi gazdasági válságot megelőző időszakban volt.
    Az idén 4,8 százalékos gazdasági növekedésre számít a bukaresti kormány.

 

(MTI)

hírlevél feliratkozás

newsletter

Hipermarketek