Polc
Tipográfia

A mindennapos testápolás rutinszerű ­része a tusfürdők használata, azonban a ma kapható termékek a folyamatos ­innovációknak és hagyományokat ­teremtő trendeknek köszönhetően ­nemcsak a tisztaság elérésében segítik a fogyasztókat, hanem a környezettudatos vásárlást is előtérbe hozzák.

A kozmetikai márkák az innovációk bevezetésével folyamatosan próbálják ösztönözni a piac növekedését abban a reményben, hogy márkatermékeik állandó felhasználásra kerülnek. A lengyel Test Me Too FMCG kutatócég 2018 májusában készített felmérése szerint a fogyasztók figyelme határozottan a természetes összetevőket tartalmazó kozmeti­kumok felé fordult. A Cosmetics News elnevezésű teszt eredményei alapján készített tanulmány szerint elmondható, hogy a fogyasztók egyszerre több kozmetikai terméket vesznek igénybe, azonban a leggyakrabban az olyan alapvető testhigiéniai termékeket használják, mint például a tusfürdők, UV-szűrős haj-, kéz- és testápolók, intim higiéniai és izzadásgátló termékek. A felmérés szerint a termékek fogyasztói népszerűsége arányos a forgalommal, azonban megemlítik, hogy keresik az új, innovatív, illetve szezonális termékeket. A Test Me To válaszadóinak több mint fele kijelentette, hogy hajlandóak többet fizetni egy természetes összetételért és gazdaságos kiszerelésért. A válaszadók azt is kijelentették, hogy bár az árérzékenység még mindig jelentős, ha szükséges, ma már szívesebben megfizetik a minőséget.

 

Trendteremtő tusfürdők

A tusfürdők piacán általános trend, hogy a gyártók igyekeznek kitűnni egyedi, izgalmas illatvariációikkal és csomagolásukkal, a motiváció sok esetben a fiatalabb generáció megszólítása. „A NIVEA is mozdult ebbe az irányba, idén nyáron is bemutattunk több limitált kiadású tusfürdőt, melyek különleges csomagolása igazi színfolt volt a polcokon. Azonban nem csak ebbe az irányba nyitottunk. Igyekszünk a zuhanyzást vagy a fürdést egy igazi élménnyé varázsolni az emberek számára” – ismertette Jáger Melinda, a Beiersdorf Kft. marketingvezetője. Mint megtudtuk, minden egyes illat valamilyen érzést, élményt vált ki a termékek használójából. „Például a virá­gos illatok kifejezetten hatékonyak a fáradtság ellen, a kakaót és a keleti illatokat, így például a fűszeres jegyeket vagy a vaníliát a stressz ellen ajánlják.

Az idei évben bevezettük a NIVEA Sunshine Love tusfürdőt, mely még a hűvös időkben is elhozza a nyári édes pillanatokat, melyet a NIVEA SUN-napozók hamisítatlan illatát ­kelti bennünk” – sorolta Jáger Melinda, hozzáfűzve, hogy a NIVEA Sunshine Love tusfürdő és a NIVEA Silk Mousse Sárgabarack és Mályvacukor tusfürdőhab limitált kiadású termékekként kaphatók nyáron, illetve a téli idényben. A Beiersdorf marketingvezetője úgy vélekedett, hogy a NIVEA trendet teremtett a tusfürdőhabjaival, melyek egyedi összetételének köszönhetően használatuk után a bőr selymesen puha lesz. Mint megtudtuk, idén ősszel egy új illatvariációval jelentkezik a cég. A NIVEA Silk Mousse Sárgabarack Mályvacukor tusfürdőhab a sárgabarack és a mályvacukor édeskés, gyümölcsös illatával varázsolja el az érzékeket fürdés közben. „Speciális prémiumtermékeink a Creme Oil Pearls olajos tusfürdők, melyek mindegyike argánolajgyöngyöket tartalmaz, melyek gyengén masszírozzák a bőrt, miközben érvényesül bőrlágyító hatásuk, melynek eredménye a tökéletesen selymes bőr” – ismertette Jáger Melinda.

A férfi kozmetikai termékek a kozmetikai ipar dinamikusan fejlődő szegmense, az a vélekedés, hogy a férfiak számára elég a víz és a szappan, már rég feledésbe merült. A marketingvezető úgy vélekedett, hogy a férfiak körében mindig is népszerűek voltak a mélytisztító hatással rendelkező tusfürdők, melyek frissességet kölcsönöznek használójának, ugyanakkor nem szárítják ki a bőrt zuhanyzás közben. Jáger Melinda szerint az utóbbi időben megfigyelhető, hogy előtérbe kerültek a természetes anyagokat tartalmazó tisztálkodási szerek, így például azok a tusfürdők, amelyek agyagot vagy aktív szenet tartalmaznak. „A NIVEA MEN ennek a trendnek megfelelően vezette be idén új fekete csomagolású termékcsaládját, a DEEP-et, melynek médiatámogatásában (tv, online, POS) több Real Madrid-játékost is láthatunk. A NIVEA MEN DEEP tusfürdő mikrofinomságú agyagrészecskéket tartalmaz, melyek képesek elnyelni a szennyeződéseket és a testszagot. A bőrt alaposan tisztítja, és hosszú ideig a felfrissült bőr érzését nyújtja” – említette Jáger Melinda. Mint megtudtuk, a csomagolást tekintve népszerűek az erős színkombinációk, a nőies elemek, illetve az áttetsző csomagolások a női szegmenst tekintve. Férfiak esetében az egyszerű maszkulinvonal kerül egyre inkább előtérbe. Jáger Melinda megegyezte, hogy a tusfürdőhabok speciális flakonja „leugrik a polcról a hordozó különlegességének és a feltűnő grafikának köszönhetően”.

 

Tovább növekszik a tusfürdő forgalma A tusfürdő beletartozik a Nielsen által mért hetven háztartási vegyi áru és kozmetikum között a tíz legnagyobb forgalmú kategóriába. Bolti eladása meghaladta a 20 milliárd forintot 2017. augusztus és 2018. július között. Ez 10%-os növekedést jelent az előző, azonos periódushoz képest. Mennyiség szempontjából plusz 6%-ot regisztráltunk egyik vizsgált időszakról a másikra, ezzel 140 ezer hektoliternyi volt a tusfürdő forgalma 2017. augusz­tus és 2018. július között.

A bolttípusok piaci részesedésének mutatói szerint a kategória esetében a drogériák súlya a legnagyobb, értékben 43%, ami 1 százalékpontos növekedést mutat az előző időszakhoz képest.

A 2500 négyzetméternél nagyobb üzletek fontossága azonban 1 százalékpontot csökkent, bár még mindig ők a második legfontosabbak a kategória forgalmának szempontjából 30% részesedéssel.

A szupermarketeket és diszkontokat magában foglaló 401–2500 csatornák részesedése maradt 15%. Stabil továbbá a gyártói márkák magas aránya is, bár egy százalékponttal, 87%-ra csökkent a részesedésük egyik vizsgált időszakról a másikra.

Sikeresek az innovatív tusfürdők

A kedvező piaci mutatók, az aktuális trendek ­kedvezően hatnak az innovációkra a tusfürdők piacán. A Henkel ­Magyarország Kft. testápolási kategória senior brand és trade marketing menedzsere elmondta, hogy a technológiai innovációk mellett a zöld gondolkodás is egyre nagyobb teret hódít a szépségápolásban és így a tusfürdők terén is. István Katalin szerint a fogyasztók számára fontossá vált, hogy vegán, szilikon-, parabén- vagy éppen mesterségesszínezék-mentes termékeket használjanak, illetve, hogy újrahasznosított csomagolású termékeket vásároljanak.

„Márkáink közül a Fa-márka a legerősebb a tusfürdő-piacon, ez a folyamatos innovációknak is köszönhető, idén szeptemberben fogunk bevezetni három tusfürdőhabot, mely nemcsak az új innovatív formulával fog kiemelkedni a kínálatunkból, hanem a fenntarthatóság irányába is jelentős előrelépéseket tesz” – ismertette István Katalin. A Henkel munkatársa elárulta, hogy 100%-ban vegán, biológiailag lebomló összetevőkkel, természetes olajokkal az eddigi leggyengédebb Fa-formulát alkotta meg a gyártó. A Fa tusfürdőhabok a tápláló természetes olajoknak köszönhetően intenzíven védik a bőrt a kiszáradástól. „A fentebb említett trendeket meglovagolva pedig piacra hoztunk egy abszolút »nature« központú prémium­márkát, a Nature Boxot, mely a testápoláson belül a legszélesebb kínálatunkat nyújtja” – árulta el István Katalin.

A Nature Box-márka idén augusztusban lépett a piacra a vegán tusfürdő-, hajápoló és testápoló termékekkel, amelyek amellett, hogy 100%-osan hidegen préselt olajokat tartalmaznak, nem tartalmaznak szili­kont, parabént és mesterséges színezéket sem. A testápolási kategória senior brand és trade marketing menedzsere elmondta, hogy a márka tusfürdőinek, testápolóinak, samponjainak, hajbalzsamjainak csomagolása 25%-ban újrahasznosított műanyagból készül. Amellett, hogy a tusfürdőtermékek ára az elmúlt egy évben átlagosan 5–10%-kal növekedett, a magyar piacon a legtöbb tusfürdő főként 250 vagy 400 ml-es kiszerelésű, így ebből adódóan ezek a kiszerelések fogynak a legjobban. Azonban nem ritka a sokkal nagyobb, 500–1000 ml-es kiszerelések vásárlása sem. „Illetve a nyugati országokból érkező, a kiszerelések növelésére és változtatására irányuló trenddel valószínűleg Magyarország is hamarosan felveszi a lépést” – fogalmazott István Katalin, hozzátéve, hogy így a közeljövőben várható több 385 vagy éppen 480 ml-es kiszerelésű termék bevezetése is.

Folyamatos trendnek vélhető, hogy illatok tekintetében még mindig a gyümölcsös variánsok a legkelendőbbek. István Katalin szerint a fiatalabb korosztály, a Millenials nemzedék és a Z generáció szívesen próbál ki új dolgokat. A testápolási kategória senior brand és trade marketing menedzsere véleménye szerint a márkáknak bizalmat kell kialakítaniuk a fogyasztóval, „ha egy fogyasztó jó minőségű terméket talál, mely minden igényét kielégíti, kevésbé mer márkát váltani”.

 

Illatkombinációk mindenkinek

A Caola Zrt. ez év áprilisától a Freestlye Ltd. angol székhelyű kozmetikai vállalat termékeinek márkaképviseletét kezdte el Magyarországon, melynek köszönhetően a vállalat termékportfóliója számos új termékkel bővült ki, köztük női és férfi tusfürdőkkel egyaránt. A klasszikus és elegáns megjelenésű 200 ml-es női Desiré tusfürdők széles körben kedvelt illatkombinációkkal teszik különlegessé a fürdés élményét. A RICA dream női tusfürdők érzéki illatokkal és vagány megjelenésükkel minden korosztály számára kedveltek. A 250 ml-es URBAN férfi tusfürdők egyedi tervezésű fekete, praktikus flakonokban, három különböző illattal (Drive, Pulse, Active) kaphatók. „A karácsonyi szezonra ajándékcsomagokkal készülünk, melyben a tusfürdők dezodorokkal lesznek összecsomagolva, mind a női és mind a férfi vonalon” – ismertette Szeles Orsolya. Újdonság, hogy a férfi SOLO-márka esetében is elér­hetőek lesznek tusfürdős ajándékcsomagok, melyek ­esetében a tubu­sos tusfürdő és a dezodor egy letisztult, elegáns design­nal kerül a polcokra.

 

(TERMÉKMIX - 2018 október)

hírlevél feliratkozás

newsletter

WorldFood Poland

wfp2019

Hipermarketek