Kereskedelem
Tipográfia

Az ünnepek között is kiemelkedik a karácsonyi idény a kiskereskedelemben. Az ünnepeket nemcsak a vásárlók szeretik édesen megélni, hanem az eladók is örömmel kínálják a szezon legkeresettebb csokoládéit, szaloncukrait és egyéb édességeit.

A fogyasztói szokások együtt változtak a korral, ma már jóval a téli ünnepkör kezdete – a november végére tehető advent elejére – előtt megkezdik a felkészülést az emberek. Bár a karácsonyi hagyományok nem voltak mindig egyformák és az idők során átalakultak, sok állandó vonás máig fennmaradt.

mikulásAz egyik az édességfogyasztás. Nincs karácsony desszert- és csokoládé-túl­adagolás nélkül, a mikuláscsokoládék, szaloncukrok és gesztenyepürék ideje minden vásárlót magával ragad. A vásárlói szokások azonban változnak, hiszen ma már nem kizárólag a jellegzetes karácsonyi csemegéket veszik le a pultokról és teszik be a kosarakba a vevők.

A GfK legutóbbi felmérése szerint a kiskereskedelem mérlegét leginkább a karácsony húzza felfelé, de a Mikulás és a szilveszter is erősíti a forgalmat. Az ünnepi előkészületek a kiskereskedőket is arra sarkallják, hogy egyre több és egyre különlegesebb édesipari áruval töltsék meg üzleteiket. Tapasztalhatjuk, hogy a multikat másolva a kisboltok is különféle „meglepetésekkel” nyerik meg a vevőket, így például ajándékkosarakat, édességcsomag-összeállításokat és csokoládéból, vagy egyéb édességből készült adventi naptárt is kínálnak. Az online megjelenést is kihasználva a Facebookon vagy saját honlapon igyekszenek minél több vevőt az üzletekbe csalogatni, ezért rendkívüli készleteket, tartós termékeket is árusítanak.

Minden, ami édes

Bár a budapesti Csokifüggő ABC neve kifejezetten az édességre utal, a kínálat nem áll meg az édességtermékeknél.

A Csokifüggő ABC két működő üzletében az alapélelmiszerektől kezdve üdítőket, ásványvizeket, tejtermékeket, friss pékáru termékeket, vegyi- és papírárut éppúgy megtalál a vevő, mint energia­italokat, kávét, teát, cereáliát és édességet. A boltokba betérők azonnal tapasztalhatják, hogy meglepően nagy választékban kaphatók csokoládék, édességek, desszertek és bonbonok.

„Ünnepnapokon üzleteinkben megkínáljuk a vevőket a frissen főzött kávéból, az automatából kapható forró csokiból és a cappuccinóból pedig mindösszesen 100 forintért lehet inni.”

édesség1A karácsony jegyében az üzletekben már novemberben megjelennek a szezonális csokoládéfigurák, Mikulás-csomagok, a szaloncukrok, a különféle díszcsomagolású bonbonok, valamint ebben az időszakban megemelkedik a teljes csokoládé- és pralinépiac forgalma is az átlagos havi eladási szinthez képest. Ezt a vásárlási kedvnövekedést tapasztalja a Csokifüggő ABC tulajdonosa is, kiemelve a vásárlók igényeinek változását. Mint megtudtuk, az ömlesztett és olcsóbb szaloncukrok iránt idén is nagy a kereslet. A két kisboltban helyhiány miatt csak bolti kiszerelésben kaphatók ezek az édességek, és eddig még senki nem panaszkodott sem a mennyiségre, sem a minőségre. Hazánkban a különféle csokoládétermékek fogyasztása mellett hagyományos karácsonyi édesség a kalács, a bejgli vagy a diós és mákos patkó, szezon idején a Csokifüggő ABC ezeket a termékeket is kínálja, és akárcsak a weboldalukon található termékeket, úgy ezeket az édesipari termékeket is telefonos rendelés alapján Budapest egész területén házhoz szállítják.

Ahogy a nagy hálózatokból, úgy a kisboltokból sem hiányozhatnak a jellegzetes karácsonyi csemegék, közülük is a legkeresettebb a szaloncukor, amelyből ma minőségtől függetlenül nagyon sokfélét vásárolhatunk. Az ízvariációk tekintetében szinte nincsenek határok: a miskolci Szeles ABC amilyen kis alapterületű, olyan széles választékkal várja a vevőit, kapható itt gesztenyés, madártejes, alkoholos meggyes, marcipános, brandy-narancs ízű, csokoládé-tejszínes, rumízű diókrémes, citrom-narancs-málna-zöldalmás, marcipános-aszalt szilvás, gyümölcsízesítésű, aszalt sárgabarackos és étcsokoládés szaloncukor is. A régi nagy kedvenc, a zselés szaloncukor azonban ma már mintha a múlté lenne. Noha a vásárlók elsősorban ezt a fajta terméket keresik, a gyártók szélesebb kínálattal rendelkeznek a vegyes, illetve a különböző ízesítésű marcipános szaloncukrokból. A nagy választék miatt az eladók szívesen adnak tanácsot, melyik termékből válasszanak és hogyan, többek között arra biztatják a vevőket, hogy a vásárlást érdemes a termék címkéjének elolvasásával kezdeni.

Mint megtudtuk, a Szeles ABC-ben minden évben kiemelten figyelnek a téli szezon alatt felmerülő igényekre. Még októberben elhelyeztek a kassza mellé egy „kívánságdobozt”, amelybe mindenki bedobhatta a Mikulásra és karácsonyra vonatkozó egyéni és teljesíthető édességigényét. A bolt tulajdonosa könnyítésként megadta, miket lehet úgymond kiemelni, így például feltüntette Gombóc Artúr teljes csokoládékínálatát a kerek csokoládétól kezdve a hosszú csokoládén át egészen a likőrös csokoládéig, igaz a „tavalyi csokoládét” kihagyta a listáról.

A saját készítésű jobb?

Nincs abban semmi meglepő, hogy egy édességeket kínáló kisboltban a karácsonyi szezonra külön készülve válogathatnak a szezonális sütemények, csokoládés desszertek, minőségi táblás csokoládék és egyéb márkás csokoládétermékek, kakaók között a vásárlók. Székesfehérváron, Budapesten és Kapos­váron a Cadeau Csokoládézóban a Mikulás- és karácsonyi díszítésű kézműves bonbonok, táblás csokoládék mellett főzött kávé és forró csokoládé széles kínálatát találja a betérő vásárló. A Cadeau különlegessége, hogy a boltok fő kínálata a gyulai Kézműves Cukrászdán belül működő, 1998 óta fennálló Cadeau Bonbon Manufaktúra termékeire épül. Az üzemben több mint hetven féle magas minőségűnek jellemzett bonbont készítenek, amelyek legfontosabb nyersanyaga a minőségi belga csokoládé. A magyar gyártmányú marcipánok, a valódi nugátok, a ropogós grillázsok, és a nagy gonddal válogatott likőrök, párlatok, alkotják a Cadeau bonbont.

A budapesti mintaboltban például egy, a betérő vevőnek végeláthatatlanul hosszúnak tűnő pralinés pultban csodálhatja meg a kézzel készített bonbonból álló palettát. A vevők az őszi idény hangulatát tükröző Halloween és Márton-napi kínálatot felváltó Mikulás-napi és karácsonyi, majd szilveszteri és újévi díszítéssel ellátott édességek sorából válogathatnak. Így a Cadeau kínálata között a téli ízesítésű minőségi csokoládék, csokoládés desszertek és szezonális sütemények széles palettája kapható.

Budapesten található a Csokoládia - A kézműves csokoládé hazája elnevezésű családi vállalkozás. Az üzlettel és az azt kiegészítő, 2010-ben megnyílt, régi idők hangulatát idéző saját tulajdonú csokoládézóval és kávézóval Szilágyi Antal és felesége, Tallum Szilvia cukrászok egy egyedi világot kívántak megteremteni. édesség2Ahogy a Cadeau esetében, a Csokoládiánál is az a cél, hogy a saját készítésű csokoládét prémium minőségű alapanyagokból, tartósítószerek és mesterséges színezékek nélkül készítsék el és árusítsák. Szilágyi Áron megfogalmazása szerint ma is a saját gyerekeikre gondolnak akkor, amikor megterveznek és eladnak egy-egy terméket: „nagyon szeretik a csokoládé minden formáját, mint Gombóc Artúr, Csukás István meséjében.”

„Alig kezdődött el a szezon, de már érezhető volt, hogy az édességek és a csokoládétermékek között idén is kiemelkedően fogynak a szokásos szezo­nális, egyedileg tervezett csokoládéfiguráink, a Csokoládia Mikulások.” A Csokoládiában ezeket a termékeket tej- és étcsokoládé változatban is megvásárolhatják, sőt megrendelésre akár cukormentes változatban is elkészítik. Hagyományok ide vagy oda, azért van, aki egyszerűen nem rajong a Mikulás-csokoládékért vagy a szaloncukorért. Ez persze nem jelenti azt, hogy nem kívánja a téli pihenés és az ünneplés alatt az édességet, ami szintén fontos része a karácsonyi időszaknak. A modern kor elvárásainak is megfelelve a különlegesebbnek tekinthető megrendeléseket sem utasítják el a Csokoládia tulajdonosai. Így akár egyedi logózott, „gasztro-nyomtatóval” fényképminőségű nyomtatott díszítésű termékeket is elkészítenek és árusítanak. „Az is előfordult már, hogy karácsonyi ajándékként csokoládénévjegyet kértek vevőink.”

 

(Termékmix - 2015. decemberi szám)

hírlevél feliratkozás

newsletter

Hipermarketek