Kereskedelem
Tipográfia

A vásárlók többnyire még ódzkodnak attól, hogy saját maguk használják az élelmiszerboltokba kihelyezett kenyérszeletelőt, a boltok vezetői azonban bizakodóak, hiszen a modern gépeket rendkívül egyszerű kezelni.

A választható kenyérszeletelés

Az első önkiszolgáló élelmiszerbolt Magyarországon 1955. augusztus 27-én nyílt meg Budán, a Bem József utca és a Mártírok útja (ma: Margit körút) sarkán. A II. kerületi üzlet portálján hirdette a felirat: „Önkiszol-gálók boltja”. A változással együtt járt a technikai fejlődés is, a szabadpolcos rendszer kiépítésével, a hasznosság és a gyorsaság elve alapján létrejött a kenyérszeletelési, kávé-, mák- és diódarálási lehetőség is. Aztán a modern technika és a vásárlói igények túlléptek az elavultnak és nem éppen balesetmentesnek tetsző rendszeren, így ezen kényelmi funkciók a kiskereskedelmi egységek eladóira hárultak. Amennyiben szeletelt árut kívántak vásárolni, azt a csemegerészlegnél kérhette a vevő. Ilyenkor, a kiválasztott kenyérrel (sok esetben még magát a kenyeret is az eladó választotta ki) a pult mögött, vagy amellett álló eladó hátraszaladt a raktérrészlegbe vagy a kenyeres stand mögé, és ott felszelte az adott terméket.

Ma a kenyérszeletelési lehetőség ismét a reneszánszát éli: nem kellett sok időnek eltelnie ahhoz, hogy a hipermarketeket és a kiskereskedelmi hálózatokat követve a kis területű élelmiszer- és szatócsboltokban is megtalálható legyen egy-egy önkiszolgáló kenyérszeletelő.

A legújabb készülékek azonban már sokkal gyorsabban és pontosabban dolgoznak a régi, kissé otromba és nem mindig bizalomgerjesztő gépeknél. A vásárlói igény kielégítése nem csak azt mutatja, hogy a szolgáltatással a kisboltok egyre inkább meg kívánnak felelni a vásárlói igényeknek, hanem az élelmiszerboltok fejlődését is jelzi.

A kunhegyesi Bella Csemege kisboltban két kenyérszeletelőt is igénybe vehetnek a vásárlók. A kiskereskedelmi cég saját pékségének növekvő forgalma is befolyásolta a kényelmi szolgáltatások kínálatát, ezért a kenyérszeletelési lehetőséget kibővítették az önkiszolgáló rendszerrel.

A Modul-Bake Kft. által forgalmazott szeletelők egyike teljesen automata, kizárólag a vevők használatára lett kihelyezve a vásárlói térbe. Az automata változat a félautomata kenyérszeletelő gépeknél termelékenyebb, megerősített kivitelű gép, amely a kezelő számára kevesebb fizikai megterhelést igényel. Ahogy a gyártó honlapján is olvasható, az automata szeletelőknél az előtoló mozgatás teljesen motorikusan történik.

A szeletelés a nyomógomb lenyomása után – vagy az opciósan rendelhető szenzor segítségével – teljesen automatikusan indul. „Olyan egyszerű a használata, mint egy mosógépé; a vevő bekapcsolja a gombot és kijön a szeletelt kenyér” - említi az élelmiszerbolt vezetője, Szilágyiné Jámbor Beáta.

Nyíradonyban, Balkány-ban és Szakolyban is megtalálható Expo-Csemege a tipikusnak nevezhető általános élelmiszerboltok jelenlétét erősíti. Az üzletek saját zöldség-gyümölcs standdal rendelkeznek, valamint friss tőkehús részleggel várják a vásárlókat.

Mindezeken kívül számos hasznos kényelmi szolgáltatást nyújtanak, mint például mobiltelefon egyenlegfeltöltés vagy SMS-értesítés a heti akciókról. Mint megtudtuk, a kenyérszeletelési lehetőség egy olyan plusz szolgáltatás, amelyet nagy mértékben kihasználnak a vásárlók. Az üzletekbe szállított friss pék­árut a vásárlók saját maguk „zacskózzák” be. Az Expo-Csemegéknél a kiszolgálótérben használt kenyérszeletelőn önkiszolgáló üzemmód is beállítható, a kenyérszeleteléshez azonban általában segítséget kérnek a vevők, így a szeletelést többnyire az eladók végzik el, ezzel is segítve a vásárlás gyorsaságát.

Szilágyiné Jámbor Beáta tapasztalata szerint is ismerkednek még a vevők az automata kenyérszeletelővel. „Újra és újra el kell mondani, mennyire biztonságos és egyszerű a használata. De úgy látom, hogy egyre inkább át fognak állni az automata kenyérszeletelésre.” Mint mondja, a modern gép használatától, illetve attól a ténytől, hogy saját maga is leszeletelheti az adott kenyeret, az idősebb generáció kicsit idegenkedik. Ellenben a fiatalabbak szívesen kihasználják ezt a lehetőséget; „ők tudják, hogy így gyorsabban haladnak, nem kell sorba állniuk és az eladó segítségére várni miatta”.

A méret is számít

A kiskereskedőknek érdemes átgondolni, hogy mekkora kenyeret szeretnének a géppel szeletelni, mert ennek függvényében kiválasztható a megfelelő vágási méreteket készítő kenyér­szeletelő gép. A Bella Csemege másik kenyér­szele­telője félautomata. Szilágyiné elmondása szerint a vevők jelenleg sokkal jobban kihasználják ezt a szeletelési lehetőséget, annak ellenére, hogy a vevőnek az alkalmazottakat kell megkérni a szeletelésre.

„Nagyon kevesen kérik, hogy ne szeleteljük fel a kenyeret számukra” - mondja Szilágyiné Jámbor Beáta. Éppen ezért döntöttek úgy, hogy a vásárlók által használt automata kenyérszeletelőt vékonyabb méretű kenyér vágására állíttatják be. Az eladók által használt félautomata gépet pedig gyárilag vastagabbra állíttatták be, így a vevő is eldöntheti, melyik vastagságú szeletelt kenyeret kívánja megvenni. A Bella Csemege saját péksége meghatározta a friss termék gyors kihelyezését és árusítását. A szeletelési lehetőség a termékek csomagolását feleslegessé tette, így csak a vásárlók használatára szolgáló kenyeres zacskók vannak kihelyezve.

A Wanderer pékség fogalom Lajoskomárom térségében. A családi vállalkozás Wanderer Géza nevén fut, a mesterség vagy másfél évszázada apáról fiúra, illetve lányra száll. Jelenleg Wanderer Ildikó vezeti, aki a „Név kötelez!”- elvet vallja. Tizenkilenc alkalmazottat foglalkoztatnak, és a környék harmincnál is több településének ötvennél több bolt­-jába szállítanak pékárut.

A Wanderer pékség azonban helyben, Lajoskomáromban és Enyingen is működtet saját üzletet, mint megtudtuk, mindkét boltban folyamatos fejlesztések folynak, így ma már szinte mindent számítógép vezérel. A kenyérszeletelési lehetőség mind a vásárlók, mind az eladók számára megoldott. A vásárló a minimum vágási szélességtől a maximum vágási szélességig 4 fokozatot talál, így csak egy gombnyomás, és a gép olyan vastagságúra szeleteli a kenyeret, amilyenre a vevő kívánja.

A kenyérszeletelők kosárértéket növelnek

A kiélezett verseny miatt a kényelmi szolgáltatások szerepe mind inkább felértékelődik. Így a kenyérszeletelő gépek az üzletek hatékony vevőcsalogató eszközei.

A kenyérszeletelő gépek manapság az üzletek, kiskereskedelmi egységek talpon maradásának nélkülözhetetlen eszközei, különösen ott, ahol kiélezett a verseny. Olyany­nyira, hogy amelyik bolt nem rendelkezik ilyen berendezéssel, bevételeinek egy részétől eleshet – húzta alá Nyilas Tibor, a Roller Trió Kft. ügyvezetője, aki a kenyér helyben szeletelése kapcsán számos előnyre hívta fel a figyelmet.

Nem csak a kenyér forgalmát növeli

Hasonlóan vélekedik Szabó János, a Modul Bake Kft. vezetője, aki a tapasztalatok alapján elmondta, hogy a szeletelő gépekkel 15-200 százalékos forgalomnövekedés érhető el. Persze attól függően, hogy az adott bolt a környéken elsőként használ-e ilyen berendezést, és hogy addig mekkora volt a forgalma – hívta fel a figyelmet. A napi 50 darabos kenyéreladást például könnyen fel lehet tornázni 100–120 darabra. A kosárértéket tekintve pedig a kenyér forgalom növelése mellett további vásárlásokat generál a kényelmi szolgáltatás, a befektetés megfelelő forgalom esetén 1 éven belül teljesen megtérül.

A piaci előnyök között említette még, hogy a szeletelt kenyér amellett, hogy magasabb fokon feldolgozott termék, garantáltan friss kínálatot biztosít a vevőnek. 

A gyárilag előre szeletelt kenyérrel szemben a szeletelőkkel elért árelőny az üzlet profitja lehet vagy átadhatja a vevőnek. Az önkiszolgáló szeletelő géppel a bérköltséget is szinte teljesen megtakaríthatja az üzemeltető – sorolta Szabó János. Területi megosztást tekintve a kenyérszeletelők piaci lefedettsége érdekes módon az ország keleti felébe haladva növekszik.

Versenyelőnyt hozhat

Nyilas Tibor szerint, az előrecsomagolt, előszeletelt termék és a helyszínen szeletelt kenyér nem igazán vethető össze. A vásárlók utóbbit szívesebben teszik a kosarukba. A forgalmi adatok is azt mutatják, hogy a háztartások a frissen szeletelt kenyérből többet fogyasztanak. 

A szakember a kenyérszeletelő használata kapcsán további előnyöket is említett: a berendezéssel a bolt a kényelmi szolgáltatásainak körét szélesíti, ráadásul a tulajdonos alacsonyabb beszerzési áron juthat hozzá a kenyérhez, amit a vásárlói frissen felszeletelve kilós árában vásárolhat meg.

A magyar lakosság körében egyébként a 18 mm-es szeletvastagság a közkedvelt és elterjedt.

A bolt méretétől függően több megoldásra hívta fel a figyelmet: kis alapterületű üzletben, a pultban elhelyezhető asztali gép lehet a helytakarékos megoldás. Ezek a félautomata berendezések kedvező árszintet képviselnek.

Új szolgáltatás vagy felzárkózás a konkurenciához

Típusokat tekintve, a félautomata asztali és állványos gépek különböző kivitelei minden bolttípus igényeit kielégítik – mondta Szabó János. Nagyobb forgalmú üzletek esetén az automata kivitel is megfontolandó, így nem kell fizikai erőt használni a kezelőnek a kar mozgatásához, ami napi sok száz darab esetén némi megterhelést jelenthet, ez azonban csak a személyzet által üzemeltethető – tette hozzá a Modul Bake Kft. vezetője.

A jövő megoldása az önkiszolgáló kenyérszeletelő, amit a vásároló üzemeltet és az üzlet szinte a teljes szeletelés munkaerő költségét megtakaríthatja. Minden bolttípus esetén hasznos: kis üzletnél például, ha nincs ideje szeletelni a dolgozónak, nagyobb üzletnél nem kell folyamatosan a géphez járkálnia a személyzetnek, esetleg nem kell külön dolgozót foglalkoztatni erre a feladatra.

Az asztali gépek ára 290 ezer forint, míg az álló gépeké 320 ezer forint körül változik. A gépek jellemzője továbbá, hogy egyfázisú, masszív, kevés meghibásodási lehetőséggel, vészkapcsolóval, üvegbiztosítékkal vannak ellátva – sorolja a szeletelőkkel kapcsolatos legfontosabb ismérveket Nyilas Tibor.

Kis helyen is elfér

Nagy Tibor, a kenyérszeletelő gépeket 21 évvel ezelőtt elsőként gyártó CTS-East Kft. ügyvezetője elmondta, hogy milyen szempontokat érdemes figyelembe venni a beszerzéskor a boltoknak. Lénye­ges, hogy a készülék önálló, mozgatható darab legyen, mivel így könnyedén áthelyezhető. Célszerű úgy elhelyezni a berendezést, hogy szemből lehessen kezelni, hogy az oldalainál és mögötte ne kelljen helyet kihagyni. A szeletelő kis illetve nagyméretű (térfogatú) termékeket melegen is képes kiváló minőségben szerelni. A csendes üzemelés mellett a készülék élettartamának hosszúságát is megemlítette az előnyök között, a vonzóan olcsó daraboktól azonban a szakember óva intett.

Érdemes odafigyelni

Bár sok helyen árulnak kenyérszeletelő gépet, a valódi gyártók száma – és főleg a professzionális technikai háttérrel dolgozó cégeké – csak 2-3 a hazai piacon. Érdemes gyártótól vásárolni, megfelelő szakmai háttérrel, jó konstrukciót. Egy jó minőségű kenyérszeletelő gép élettartama elérheti a 10-15 évet az alapvető karbantartások elvégzése mellett – erősítette meg Szabó János.

 

(TERMÉKMIX - 2015. októberi szám)

hírlevél feliratkozás

newsletter

Hipermarketek