Kereskedelem
Tipográfia

Halkan szól egy karácsonyi dal, csillogó dekoráció és díszvilágítás mutatja az utat a polcsorok között. Az ünnepi hangulatot nemcsak otthon érezhetik a fogyasztók, hanem vásárlás alatt is.


Sokat érő kapcsolatok

A karácsonyi vásárlási láz nemcsak az ajándékok kiválasztását és megvétele ideje alatt él, a legtöbb háztartás többször és nagyobb mennyiségű élelmiszert halmoz fel a téli ünnepek idejére. A multinacionális hipermarketek és kiskereskedelmi bolthálózatok mellett a kisboltok is nagyobb haszonra számíthatnak, amire akárcsak a „nagyok”, ők is külön felkészülnek. A hagyományos értékesítési csatornák mellett ebben az időszakban jelentősen megnő az online értékesítés súlya is. A GfK 2016. első félévet elemző Kereskedelmi analízisek tanulmánya szerint változatlan a vásárlók kereskedelmi csatornákhoz való hűsége.

A kis alapterületű élelmiszerboltokat, vegyeskereskedéseket, drogériákat és delikáteszeket tekintve inkább a kisebb kategóriák – úgymint például alapélelmiszerek, előre csomagolt díszdobozos élelmiszerek, alkoholos italok, csokoládé- illetve kozmetikai ajándékcsomagok stb. – forgalma ugrik meg számottevően.

Általánosságban véve minden kiskereskedő tisztában van azzal, hogy mivel tudja leginkább üzletébe csalogatni a vásárlókat, ez mégsem sikerül mindig.
Az ünnepi szezonok ideje lehetővé teszi, hogy az eladók, üzletvezetők kiemelten nagy figyelemmel forduljanak az üzletbe betérő vevők felé. És ez nem kizárólag az eladást ösztönző termékkínálatot jelenti, hanem magát az üzlet dizájnját, megjelenését is. Jó esetben a kreativitás minden kiskereskedőnél veleszületett tulajdonság.

„Természetesen fokozható a kreativitás, az üzleti érvényesítés és a vásárlókkal való kapcsolatépítés gyakorlással, míg automatikus, magától értetődő válaszreakcióvá nem válik bármilyen kitűzött céllal kapcsolatban” – említi Brian Tracy az Eladás pszichológiája című kötetében.

Mi ehhez hozzátesszük, hogy a kreativitás folyton megmutatkozik, állandóan használható, ünnepek alkalmával különösen jól kihasználható a kiskereskedelem bármely területén. A vásárlói erő, vásárlói igények iránti kutatások megmutatják: a kapcsolatépítés, a vásárlók szükségleteinek felmérése, az értékesítés menetének gördülékenysége, a visszatérő vevők megtartása, illetve az újabb vásárlók megszerzése rendkívül összetett, több szálon futó kreatív tevékenységek. A téli ünnepi időszakban ezeket a vásárlókat még nagyobb hűségre és vásárlásra ösztönözhetik a kiskereskedők.
Ünnep mennyország a boltban

Noha a nagy karácsonyi bevásárlások miatt a vásárlók jellemzően a szélesebb termékskálát felvonultató, nagyobb eladóterű üzleteket keresik fel, a téli idényben a „speciális”, kis mennyiségben történő, ám a háztartásban nélkülözhetetlen élelmiszerek vásárlása miatt a kisboltok is nagyobb forgalmat bonyolítanak le.
„Ma már eszemben sincs versenyre kelni egy multival vagy bebizonyítani, hogy az én üzletemben is pontosan megkap mindent a vásárló, mint egy hipermarketben. Amit mi nyújtunk, az a családias hangulat, a mérsékelt árak és a személyes kiszolgálás, megrendelés esetén is” – mondta határozottan a SmoKing Bt. üzletvezetője.

Az újlipóti kis élelmiszerbolt az ünnepekre különösen nagy erőbedobással készült idén is. Mint megtudtuk, a hagyományos ünnepi alapélelmiszereken (sütéshez szükséges alapanyagok, szaloncukor, Mikulás-csomag vagy pezsgő) kívül friss és előcsomagolt felvágott és vöröshúsáru termékeket, sajtárut, jellegzetes karácsonyi és szilveszteri édességeket, díszdobozos alkoholos italokat is árusítanak.
Mindezeken kívül a SmoKing kiskereskedelmi üzletben nagy választékban árusítanak képeslapokat, héliumos luftballonokat, partikellékeket, ünnepi bögréket, asztalterítőket és egyéb apróbb lakberendezési kiegészítőket.

latin negyed kezmuvescsokoladeA szegedi Latin Negyed Kft. két gourmet boltot is üzemeltet, a Latin Negyed Édességboltot és az Árkád Szegedben található csokoládéboltot. Mindkét kisboltban már jó néhány hónappal előbb elkezdtek készülődni a karácsonyi vásárlási szezonra, ami nemcsak a termékkínálatot jelenti, hanem az üzletek díszítését, dizájnját is. A „kevesebb gyakran több” elvet valló üzletvezetők a minőségi édességekre, csokoládékra, kávékra próbálnak összpontosítani, és azokat kívánják a fogyasztók figyelmébe ajánlani.

„Saját kézműves csokoládéműhelyünk segítségével arra törekszünk, hogy a kiváló minőség ne feltétlenül párosuljon túl magas árral” – tudtuk meg az üzletvezetőtől. Mint mondta: külön figyelmet fordítanak minden egyes vásárlóra, így mindenki számíthat segítségre, ha akár saját magának, akár szeretteinek vagy céges partnereinek szeretne vásárolni valami igazán egyedi, különleges és finom ajándékot.
Mint megtudtuk, az ünnepekre különös figyelemmel készültek idén is, így a megszokott édességeken és csokoládés, kakaós alapanyagú árukon kívül külön erre az idényre készíttetett tej- és étcsokoládé figurák – fenyőfa, mikulás, hóember és pingvin – is kaphatók.

A cég szaloncukorból is többfélét kínál: a Szamos és a Stühmer márkák diabetikus csokoládé- és mogyorókrémmel töltött tej- és étcsokoládéval bevont termékeit, illetve a többféle ízesítésben kapható cukros szaloncukrokat. Az édességeken kívül előre összeállított, illetve egyéni rendelésre készített karácsonyi ajándékcsomagokat is választhatnak a boltba betérő vevők.

Nemzetközi ízek

A Magyarországon szép számmal található külföldi delikáteszek között az általunk megkérdezettek mindegyike – a kínai fűszerbolt éppúgy, mint az indiai vagy az orosz élelmiszerbolt – különös gonddal készül a karácsonyi szezonra. Az orosz és volt szovjet tagállamok élelmiszereit árusító Arbat Delicates ma már több üzlettel rendelkezik Budapesten, többek között a fóti, a budaörsi és a soroksári Auchan áruházakban is. A boltokban az orosz, ukrán, szláv, bolgár vagy balti ízeket kedvelők megtalálnak mindent, amire szükség lehet, hogy a jellegzetes ruszin konyha ételeinek elkészítéséhez.
arbat01A friss tejtermékek (túró, sajt, kefir, joghurt, vaj, csokoládés vaj, zsíros tejföl) mellett árusítanak bolgár savanyúuborka-konzervet, népszerű hagyományos leveskonzerveket, valamint fűszereket, fűszerkeverékek. A hústermékek (hagyományos és speciális ízesítésű szalámik, felvágottak, lazackaviár, füstölt hal) mellett széles a kenyérkínálat is. A választékból természetesen nem hiányzik az édesség, és a szeszesital sem (vodka, pezsgő, sör, mézsör, valamint a kvasz üdítőital).

A budaörsi Auchanban található Arbat eladójától megtudtuk: az orosz és ukrán konyha nagyon összetett, de az egyik legősibb ételnek számító pirog az egész országban elterjedt, e nélkül az étel nélkül elképzelhetetlenek az ünnepek. A szokások persze tájegységenként változnak, így a sóstésztát szinte bármivel - főtt tojással, gombával, darált hússal - megtölthetik.

Az Arbat delikáteszek a karácsonyra készülődve külön gondolnak a savanyú és az édes ízeket kedvelőkre, így külön polcokon kínálják az ünnepi menühöz kapható termékeket.

 

(TERMÉKMIX - 2016 decemberi szám)

hírlevél feliratkozás

newsletter

Hipermarketek