Interjú
Tipográfia

A fenntartható mezőgazdasági termelés megvalósítását szem előtt tartva gazdálkodik derecskei családi gazdaságában Szabó Imre.
A gyümölcstermesztéssel és sertéstenyésztéssel foglalkozó Bold Agro Kft. ügyvezető igazgatójának célja, hogy kedveltebbek legyenek a fenntartható termelésből származó jó minőségű és egészséges termékek.

Miért döntöttek úgy, hogy agrártermelőként elébe mennek a trendeknek és ilyen nagy hangsúlyt helyeznek a modern technológiára és a fenntarthatóságra?
Családom tagjaival együtt több mint 26 éve dolgozunk az agráriumban. Két fő tevékenységünk a sertéstenyésztés és a gyümölcstermesztés, azon belül is főleg alma-
és sertés előállítás. Az almával 18 éve foglalkozunk, 3 éve indítottuk el a feldolgozást, amelynek keretében, mint termelő, különleges minőségű természetes gyümölcsleveket állítunk elő, egyre nagyobb mennyiségben.
A derecskei kedvező talajadottságoknak köszönhetően az adott gyümölcs számára - alma, meggy - a legideálisabb talajt tudunk biztosítani. Az alföldi térségben
jellemzően magas a napsütéses órák száma és a víz összetétele is nagyon kedvező, a speciális ültetésnek és metszésnek köszönhetően gyümölcsfáinkat igazi
kényeztetésben tudjuk részesíteni. Az utóbbi években nyáron a délutáni túlzott napsütéstől is óvjuk a gyümölcsöst, pontosan kiválasztott színárnyalatú jégvédő
hálóval lefedjük a fákat, hogy optimális legyen a gyümölcsök érettsége és íze. A legelső homoktövis cserjéinket is elültettük, és a céklát is magunk állítjuk elő, így
további vegyes levekkel bővült a kínálatunk.

Mekkora mennyiséget tudnak termelni és előállítani?
Évente 6 millió kilogramm gyümölcsöt termelünk, ebből 1-2 millió liter gyümölcslé előállítása a cél, aminek jelenleg a harmadánál tartunk. A gyümölcsleveket földre le nem esett gyümölcsből, a legkíméletesebb technológiával, hosszantartó préseléssel állítjuk elő. Ezt az átlagosnál lényegesen drágább technológiát annak érdekében alkalmazzuk, hogy a gyümölcs íze, s főleg beltartalmi értéke magasabb legyen. A célunk, hogy valódi minőséget teremtsünk, elsősorban az egészségtudatos fogyasztók számára.

Hogyan tudják piacra juttatni a terméket, mekkora a kereslet?
Gyümölcsleveink előállítási költsége jóval magasabb, mint például a sűrítményből előállítottaké, sokak számára ez ma még nem elfogadható. Jó hír azonban, hogy növekszik
azoknak az embereknek a száma, akiknek fontos, hogy tudják, ki, milyen körülmények között termelte a gyümölcsöt és állította elő a terméket, mert nekik fontos
szempont a fenntarthatóság és a saját egészségük. Miszívesen bemutatjuk a folyamatainkat, például az érdeklődők előtt megnyitottuk kertünket, a családoknak szóló
Gyümölcsös Kalandokon és a kisiskolásoknak szólóKertpedagógiai Programjainkon az elmúlt években közel tízezren jártak nálunk. A gyerekeknek szórakoztató
élményprogramokat szervezünk, amelynek keretébenközelről láthatják az almáskertben folyó munkákat, és megtapasztalhatják azt a gondoskodást, amit a fák, illetve
a kert egyéb élőlényei részesülnek. Rengeteg visszajelzést kapunk arról, hogy akik addig nem szerették az almát vagy az almalevet, a látottak hatására mindennapi
fogyasztók lettek. Jó ezt hallani, és ezért érdemes csinálni.

A sertéstenyésztésben mivel lehet versenyelőnyre szert tenni?
A sertéstenyésztésbe 15 évvel ezelőtt egy hagyományos sertéstelep létesítésével vágtunk bele. Az állomány azonban tele volt fertőzésekkel, annyira gazdaságtalan
volt a termelés, hogy 5 év után fel akartam számolni.Akkor hívott el az egyik barátom Hollandiába, ahol meglepődve láttam, hogy ezt másképp is lehet csinálni.
Ott döntöttem el, hogy új és más telepet építek és elindítom a Komforthús programunkat. Akkor azonban már a modern tenyészet minden jellemzőjével,
a fenntarthatóság jegyében, a különböző (elsősorban táplálkozástudományi, humán-egészségügyi, állatjóléti, állat-egészségügyi, takarmányozási, műszaki stb.) szakterületek összehangolt munkájának, korszerű eredményeinek ismeretében vágtunk bele a munkába.
Az állatvédelmi törvényeket maximálisan betartjuk, hűtjük-fűtjük az épületeket. Évente több mint 7 millió kg élő sertést állítunk elő.
A KMS minősítési védjegyet az elsők között kaptuk meg. Naponta több mint 200 darab - mintha csak egypetéjű ikrek lennének - azonos minőségű, plusz-mínusz
néhány kilogramm súlykülönbségű, több mint 60 százalék húskihozatal fölötti sertést állítunk elő. Az általunk tenyésztett DanBred, DanAvi fajtának igazán ideális a
zsírtartalma, a márványozottsága, zsírsavösszetétele, és a nagyobb arányban meglévő fehérje és egyéb más ásványi anyagtartalma. 40-50 százalékkal kevesebb zsírja
van, mint a 20 évvel ezelőtti disznóknak, és 60-70 százalékkal kevesebb, mint a mangalicának. Ez a modern disznó. Komolyan mondom, hogy még a fogyókúrás diétásoknak
is ajánljuk. Nekem is ezért tetszett meg.
A hatékonyság iránti szenvedély a cég alapja és tevékenységünk motorja. Mindig igyekeztünk a legkorszerűbb tudást alkalmazni a gyakorlatban, a tudásalapú mezőgazdaság
érték. Az állatjólét elvárásainak maximálisan megfelelve a kötelező férőhely értékeket jelentősen túlteljesítjük, ha 300-szor kell cserélni a levegőt, akkor mi
400-szor cseréljük óránként. Az átlagos ivóvíznél jobb minőségű ivóvizet háromszori szűréssel érjük el. A legkomolyabb munka a telepen a kedvező állategészségügyi
helyzet fenntartása és a megelőzés.
Mi azt ígérjük a fogyasztónak, hogy egészséges húst biztosítunk neki. Melyik disznónak van egészséges húsa? Az egészséges disznónak. A mi állományunk a legfontosabb
13 állategészségügyi betegségtől mentes, ezáltal minimális a gyógyszerfelhasználás. A takarmány 85-90 százalékát saját magunk állítjuk elő. Az etetést számítógéppel
vezéreljük, hogy a malacok és a hízók mindig az optimális mértékben és összetételben kapják a takarmányadagot.
Életkortól függően az optimális mennyiséget és minőséget tudjuk biztosítani annak érdekében, hogy végeredményként ne egy zsírtömeget kapjunk, hanem a legjobb ízt kihozva, egészséges, fehérjében gazdag sertéshúst.

Adott a termék, hogy tud találkozni a kereslettel a kínálat?
Ma és öt évvel ezelőtt is az volt a kérdés, hogy kinek kell 400-450 azonos méretű és kiváló minőségű félsertés minden nap. A gazdálkodásnak ez a módja nagyobb
törődést és figyelmet követel. Mindennek persze többletára van. Nos, ez az, amit már nehezebb érvényesíteni az átadási árban. Pedig a fogyasztók és a séfek is egyértelműen visszaigazolják, hogy igényük lenne erre a minőségre.
Aki csak kipróbálta, óriási előnyének tarja az állandó minőséget, a hús omlósságát, az azonos méretet, legyen szó karajról, tarjáról, lapockáról, és nincs veszteség. Ezt a húst a reformtáplálkozást választók is fogyaszthatják. Többek között ebből olcsóbban juthat hozzá a sportoló emelt mennyiségű fehérjéhez, hiszen természetes proteinforrás.

Milyen csatornákban lenne a leghatékonyabb az értékesítés?
Termelőként azt szeretném elérni, hogy ez a hús az élelmiszer ellátási láncon keresztül minden nap eljusson az azt igénylő felhasználókhoz és a fogyasztóhoz.
Olyan ellátási lánc megtalálása a célom, amely biztosítani tudja, hogy a mi értékeinket elismerő fogyasztóhoz napi rendszerességgel el tudjon jutni ez az érték. Kilogrammonként nem sokkal kerülne többe ez a termék.
Tudom, hogy ezt meg is fizetnék sokan. Ha mi, termelők megkapnánk ennek a többlet odafigyelésnek, törődésnek az árát, ez ösztönzően hatna a többi sertéstermelőre,
megindulhatna a minőségi hústermelés.
Egyelőre azonban csak néhányan vívjuk a harcot mindenkiért.

 

(Termékmix - 2016. júniusi szám)

 

hírlevél feliratkozás

newsletter

trendfm

Hipermarketek