Interjú
Tipográfia

Akár 15 százalékos keresletnövekedést, a sertéslétszám emelkedését, foglalkoztatás bővülést, és a feketekereskedelem visszaszorulását várja a szaktárca a sertésáfa 17 százalékos csökkentésétől. Ha a mostani intézkedés beválik, akkor további termékek áfáját is mérséklik. A részletekről Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi minisztert kérdeztük.

 

A korábban meghozott intézkedéshez képest mennyit lendíthet a sertéshús forgalmán az áfacsökkentés?

A földművelésügyi tárca és az ágazat szereplői évek óta dolgoznak azon, hogy minél inkább a magyar sertéstartók, a feldolgozók és kereskedők érdekei érvényesüljenek. Fontos, hogy legyenek munkahelyek, a sertéságazatban megtartsuk és fejlesszük a feldolgozókapacitásokat is. A vásárló pedig a pult mellett dönt arról, hogy kinek a termékét veszi meg. Ezért is fontos, hogy fehéredjen az ágazat. Ennek érdekében egy évvel ezelőtt a hasított félsertés áfáját csökkentettük, most pedig a sertés tőkehúsokét. Már korábban is látszott, hogy stabilizálódik az ágazat: nőtt a fogyasztás is néhány százalékkal az élő és a félsertés adójának csökkentése hatására. Bár még mindig nehezen volt mérhető, jelentős része ugyanis még mindig a feketekereskedelem sávjában mozgott.

Mit várnak most?

Most azonban látható lesz, hogy a sertésstratégiának köszönhetően nőtt a sertéslétszám és a kiváló minőségű magyar sertéshús is egyre nagyobb mennyiségben van jelen a piacon. A sertéshús 30-40 százaléka ebbe a kategóriába tartozik. Abból kiindulva, hogy 25 milliárd forint marad a családoknál, aminek egy részét sertéshúsra tudják fordítani és nem a feketekereskedelemben, hanem legális forrásokból szerzik be, én 10-15 százalékos növekedésre számítok. Már most is látható, hogy ezer forint alatt van a lapocka, tarja sertéshúsféleségek kilós ára. Arra számítunk, hogy növekszik a kereslet, a korábbi 23 kilogrammos fogyasztás a 25-26 kilogrammot is elérheti ebben az évben, és ezáltal a termelés is bővül.

Amit fontos kiemelni, hogy ez esetben a tőkehús fogyasztása növekszik. Hiszen a húskészítmények és a konzerváruk jelentős része importból származik, nem is kizárólag húst tartalmaznak, hanem más kiegészítőket, adalékanyagokat. Nekünk az a fontos, hogy egészséges, jó minőségű húst fogyasszon a lakosság, magyar kereskedőtől, magyar feldolgozótól származó húsokat vásároljon.

A behozatal amiatt is jelentős volt, mert nem volt elegendő az alapanyag..

Indokot mindig lehet találni, a termeléshez azonban van elegendő hús alapanyag. A sertéságazat ma is képes, hogy ellássa az élelmiszeripart, mivel ez gyors reprodukcióra képes terület. Néhány hónap alatt felfuttatható a termelés, ha azt megfizetik és nem kell adóelkerülő kereskedőkkel és feldolgozókkal versenyezni.

A sertésszámot tekintve mekkora növekedésre számítanak?

Év végére el fogjuk tudni érni a 3,5 millió sertésszámot.

Más termékkör esetében várható hasonló lépés a közeljövőben?

A hasított marhánál tavaly életbe léptettük az áfa csökkentést, a marhahús fogyasztása éves szinten azonban viszonylag kisebb mennyiség, néhány kilogrammra tehető.

A továbbiakban valamennyi terméket vizsgáljuk. Különösen a baromfi, a pékáruk és a tej foglalkoztatják a közvéleményt, a termelőket, a feldolgozókat és természetesen a tárcát. Ki kell értékelni a mostani lépés eredményét, illetve más termékekre gyakorolt hatását. Ha jók lesznek a mutatók, akkor elképzelhető, hogy az év folyamán a tej és a baromfi termékek áfáját is csökkentjük. De nem bocsátkozom jóslásokba. Nekünk a teljes élelmiszergazdaságot vizsgálnunk kell, és ami nagyon fontos, a költségvetés teherbíró képességét, hiszen egy ilyen nagyarányú áfamérséklés következtében az adóbevételek is csökkennek.

 

(TERMÉKMIX - 2016. februári szám)

hírlevél feliratkozás

newsletter

Hipermarketek