Interjú
Tipográfia

Tovább növekedett a lakóhely közeli kisboltok súlya: bővült a vásárlói kör, nőtt a kosárméret és a vásárlások gyakorisága is. Az elmúlt évek során a vevői szokások jelentősen megváltoztak. A részletekről Szili Lászlót, a Reál Hungária Kft. kereskedelmi igazgatóját kérdeztük.

Miként hatnak a Reál piacára a kereslet terén megmutatkozó változások?

Szili Lászlo ReálA fogyasztók ismét visszatértek a kisebb alapterületű, lakóhely közeli boltokba és szupermarketekbe, ami számunkra kedvező tendencia, hiszen a hálózatunkhoz jellemzően lakóhely közeli és kis alapterületű boltok tartoznak. Sajnos folytatódott azonban a fogyasztói polarizáció: az erőteljesen árérzékeny vásárlóközönség mellett kialakult, s egyre erősödik egy olyan tudatos vásárlói kör, amelyik igényli a magas minőséget és nyitott az újdonságokra. Az elkölthető jövedelem növekedésével a háztartások a korábbinál többet fordítanak élelmiszerek vásárlására. Ennek eredőjeként az élelmiszer kereskedelem az első félévben is impozáns növekedést tudhat maga mögött, nagy öröm számunkra, hogy cégünk forgalma az országos átlag fölött fejlődött. Első féléves forgalmunk 12 százalékkal nőtt a tavalyi év hasonló időszakához viszonyítva.

Mit jelent mindez a napi üzletmenetben?

Egyre változatosabb vevői igényekre kell választ adnunk, ami a választék-, az akciós és promóciós tevékenységünkön keresztül a teljes üzletmenetünket meghatározza. De a vevői elvárások változása a bolti környezet alakítására és az áruk bemutatására is kihat. Üzleteink az átlagos alapterületükhöz képest széles választékot kínálnak. Az egyes termékkategóriákban magas részesedés jut a márkagyártók termékeinek. További hozzáadott értéket képvisel a lánc karakteresen megkülönböztetett sajátmárkás választéka. Mindezek mellett az első áras termékek ugyancsak megtalálhatóak termékkategóriánként a kínálatunkban. Ez lehetővé teszi, hogy a hozzánk betérő vevő - aki lehet árérzékeny és minőségtudatos, márkaorientált, vagy újdonságot kereső - sokrétű igényeit ki tudjuk szolgálni. Hálózati működésünkkel testreszabott, a helyi igényekhez alkalmazkodó, megkülönböztetett kínálatot tudunk biztosítani vevőkörünk számára. Ez lehetőség, de amellett kihívás is a logisztikai kiszolgálást, a termékek forgási sebességét, a hatékonyságot tekintve.

Egyetért azzal, hogy a vasárnapi zárvatartás nyertesei a kisboltok? Hogyan látják ezt az Reál kereskedői?

A vasárnapi boltzárral kapcsolatos intézkedésnek a Reál szupermarketek inkább elszenvedői, lévén, a törvényi korlátok miatt vasárnap a hálózati boltok többsége zárva tart. A ReálPont boltok nagyobb része azonban kihasználta a törvény adta lehetőséget, ami pozitív hatással volt az üzletükre. Kezdettől fogva hangsúlyt helyeztünk a kommunikációra, amelyben felhívtuk a vevők figyelmét rá, hogy vasárnap is vásárolhatnak nálunk. Vasárnap vásárlóinknak extra akciókkal, kedvező árakkal kedveskedünk.

A fogyasztói kosár is növekedett?

Az egy vásárlásra jutó érték és a kosárba kerülő termékmix átlagértéke is növekszik. A minőségi, és korábban a magasabb árszint miatt kevésbé fogyó termékeket a magasabb jövedelemmel bíró, a minőségre érzékeny vásárlóközönség növekvő mértékben vásárolja. Bár területileg is jelentősek az eltérések a forgalom szerkezetében: Budapesten, ahol a legnagyobb a vásárlóerő, a márkatermékek szerepe régóta jelentős, ugyanakkor az ország keleti felében az árerős termékek és a sajátmárkás termékeink forgalma meghatározó. Ezzel együtt ott is megjelent egy tudatosabb vásárlói réteg, amelyik meg tudja fizetni a minőséget és a magasabb árszintű termékeket, figyelemmel kíséri a termékösszetevőket, az allergéneket stb. A törvényi szabályozás generálta vásárlói tudatosság erősödését a saját, nagyobb alapterületű üzleteinkben a nem előre csomagolt termékek esetében magunk is tapasztaljuk. Örülünk, hogy a vásárlóknak lehetőségük van kiválasztani a kínálatból a nekik megfelelő termékeket.

Változott a partnerekkel való kapcsolat?

A partnerekkel központi keretmegállapodásokat kötünk, e szerződések feltételei a régiókban kerülnek pontosításra. Ez régiós szinten nagyobb rugalmasságot, a helyi igényekhez igazodó választék kialakítását teszi lehetővé. Magyar tulajdonú üzlethálózatként akkor leszünk sikeresek, ha más üzletpolitikával közelítjük meg a piacot, más alternatívát nyújtunk a vevőknek, mint a multinacionális cégek. Ennek része például az is, hogy a bolti mérethez képest nagyszámú beszállítóval dolgozunk. Továbbá megvan az az előnyünk, hogy a központilag szerződő partnerek mellett a helyi szállítókat is fel tudjuk venni a portfolióba. Az adott kereskedő a saját piaca, a vásárlói igények, és a vásárlóerő függvényében régiós szinten tudja kialakítani a boltjába betérő vagy megcélozni kívánt vásárlókör igényéhez legjobban illő választékot. A vásárló pedig a helyi termékeket is megtalálhatja, amelyek boltjaink választékának megkülönböztető elemeihez tartoznak. Sokszínű rendszert működtetünk: vannak kicsi, nagy, saját tulajdonú és társult boltjaink, falusi, városi, belvárosi vagy éppen városszéli üzleteink. Általában új szállítóinknak nehéz és hosszú időt igénylő feladat az, mire a logisztikai - egyébként régiósan eltérő - elvárás rendszer valamennyi elemét magas szinten ki tudja elégíteni. Emiatt igyekszünk meglévő szállítóinkkal hosszútávú kapcsolatot kialakítani, jó együttműködés esetében mi is érdekeltek vagyunk a hosszútávú közös munkában.

Milyen mértékben van lehetőség a boltokban teret adni az innovatív termékeknek?

A gyártóknál is érzékelik a piac változását. Folyamatosan hozzák ki az újdonságokat és törekednek is azok prezentálására, hiszen az innovációt a fejlődés egyik építőkövének tekintik. Persze az óriás és a kis vállalkozások között nagy különbség van.

Az újdonságokat természetesen igyekszünk bemutatni, a rendelkezésre álló hely azonban sokszor korlátot szab. A szállítókkal való jó együttműködés, magas szintű partnerkapcsolat esetében nagyobb boltjainkban lehetőséget tudunk biztosítani partnereink számára az új termékek „tesztelésére”. A gyártók bemutathatják termékeiket, reklámeszközeiket is kihelyezhetik, a boltba betérő vásárlóink visszajelzése alapján a termékeik piacra lépésének folyamatát nyomon követhetik, szükség esetén korrigálhatják annak érdekében, hogy minél sikeresebb legyen a piaci bemutatkozás. A hazai élelmiszeripar által gyártott termékek esetében a legtöbb termékkategóriánál hiányolom az elérhető kínálatból a természetes környezetben megtermelt alapanyagokra épülő, hagyományos technológiával feldolgozott, minimális adalékanyag terheléssel bíró vagy biotermékek, mint „szuperprémium” kategória széles választékát. Ma egyértelmű igény van e termékkörre, bár természetesen e termékek fizetőképes piaca a tömegtermékekhez viszonyítva elenyésző.

A tartósító és adalékanyagmentes termékek forgalomba hozatala jelentős technológiai fejlesztést igényel, e termékek kezelése nagyobb odafigyelést kíván. A termékekkel a vásárlók sem biztos, hogy rögtön azonosulni tudnak, lévén, e termékek sok jellemzőjükben eltérőek lehetnek ahhoz, amihez a fogyasztók hozzászoktak. A sikeres termékbevezetéshez ezért szükséges a vásárlók tájékoztatása, képzése, ami a kereskedelem és a gyártók közös felelőssége. De elengedhetetlen a fizetőképes vásárlóerő növekedése is.

A fogyasztáshoz igazodó választék kialakításához milyen lehetőségeik vannak a boltoknak?

Az optimális választék kialakítása nem könnyű feladat, mert sok esetben az üzletek eladóterének növelésére lenne szükség. A polcképet tekintve a szállítói keret megállapodások regionális leképezése lehetőséget biztosít a helyi piaci igények lekövetésére. Sikeresek a szállítók bevonásával a boltok részére szervezett forgalomösztönző promóciók, melyek bonyolításakor a résztvevő szállítók termékeit helyezzük a vásárlói figyelem középpontjába. Októberben és novemberben, már több éve szervezzük központi régiónkban ennek szellemében forgalomösztönző promóciónkat. A résztvevő gyártókkal forgalmi célokat határozunk meg kereskedőinknek, a boltokban pedig a termékek vevőkhöz juttatása érdekében végfogyasztói akciókat szervezünk. A promócióban résztvevő szállítói kör így megnövekedett termékjelenléttel szerepel a boltokban, a fogyasztóknak a termékeket a promóciós reklámokkal, szórólapokkal, a boltokba szervezett termékkóstoltatásokkal mutatjuk be. A termékfotó és az akciós ár sok esetben nem elég, a beszállítónak a kereskedővel együttműködve fontos bemutatnia a vásárló számára azt is, hogy mi az újítás lényege és miben különbözik más innovációktól. A kereskedőnek és gyártónak akkor lesz rentábilis a termékbevezetés, ha keresletet tud generálni.

 

(TERMÉKMIX szaklap - 2015. novemberi szám)

 

hírlevél feliratkozás

newsletter

Hipermarketek