Interjú
Tipográfia

 A hazai online kiskereskedelem 2014-ben is várakozásokon felül teljesített, 13 százalékos bővülés mellett 230 milliárd forintra nőtt a forgalma. Ráadásul a vasárnapi boltzár jó lehet a webshopoknak, kérdés, mennyire van ez így a napi fogyasztási cikkek esetében. A G’Roby webshopja az idei első negyedévben elért 10 százalékos bővülése után további növekedésre számít.

nagysandor groby

Az online kereskedelem trendjeiről a hazai piacon 15 éve jelen lévő online áruház vezetőjével, Nagy Sándor ügyvezető igazgatóval beszélgettünk.


Mekkora felfutásra számítanak?

A vasárnapi boltzár hatása középtávon szeptemberre-októberre érik be. Addigra kialakul a vevőkben, hogy megéri-e a szombati autókázás, a vásárlásra fordított idő megnövekedése a hipermarketben, vagy inkább online rendeljenek. A mi házhozszállításunkat nem érinti a vasárnapi zárva tartás, korábban még szombat délutáni áruszállításra sem volt számottevő igény. Mostantól viszont egyértelműen úgy gondoljuk, hogy növekedhet a forgalmunk.
A webáruházunk eddig is a hipermarketek alternatívája volt. A boltjainkban a szombati nyitva tartást megnyújtottuk egységesen este kilencig. Az üzletek esetében a vásárlói élmény növelésére helyezzük a hangsúlyt. Ezt szolgálják a folyamatos boltfelújítások is.

A dohányárusítás elvesztése miatti bevételcsökkenést hogy kompenzálták a boltok?

Az komoly érvágás volt, mivel nagyon szép forgalmunk volt ebből a termékkörből. Egy év leforgása alatt azonban visszahoztuk a kiesett forgalmunkat, ami 10
százalék fölött volt. Minden boltban mással. Figyeltük a vásárlói szokásokat, és azt vettük észre, hogy az egyik boltban sokan nézelődnek a reform élelmiszerek polcainál.
Háromszorosára növeltük a termékkör mennyiségét és kihelyezését és meg is lett az eredménye. Van ahol a cukrászrészleget alakítottunk ki friss sütemény, pogácsa, szendvics kínálattal.

Az áruház weboldalán a fizetési módok közül a leginnovatívabb megoldásokat is megtaláljuk. Van rá igény?…

Tízféle fizetési lehetőséget kínálunk. Pillanatnyilag megint mi vagyunk a legtöbb fizetési móddal rendelkező webáruház. Egyelőre legalábbis. Kevesen ilyen bátrak
ilyesmibe belevágni, mivel sok vele a munka.

Önöknek megéri?

Ez egy bizonyos színvonalat képvisel, és persze van, aki csak ehhez vagy csak ahhoz a fizetési módhoz ragaszkodik. Másrészt reklámnak is jó, hiszen forog a nevünk.

Mik a top fizetési módok?

Mivel Magyarországon vagyunk, a készpénzes fizetés áll az első helyen. A vásárlóink fele közület, ők átutalással rendezik a számlát, a magánvásárlók kétharmada azonban készpénzzel vásárol. Pillanatnyilag 15 százaléknál tart a bankkártyás fizetés, a többi, úgynevezett alternatív fizetési mód, illetve a bankkártyát helyettesítő megoldás használata elhanyagolható. Utóbbiak közül a PayPal pörög a legjobban. A mobileszközök használatának alacsony értékei
vannak. Az igazán sok pénzt költő, 35-50 éves korosztály okostelefon használatában messze nem olyan aktív, mint amennyire tőlünk nyugatabbra. A többség nem is használja, nem is érti, nem is akarja használni. A sok akadályozó tényező miatt tehát lassan áll át az online vásárlásra a lakosság. Rajtunk kívül a Tesco lépett be erre a piacra, bár ő nem kifejezetten online kereskedő, hanem egy bevásárló szolgálat, így a két rendszer nem igazán összevethető.

Az FMCG piacon továbbra is a piperék és a vitaminok az online kereskedelem éllovasai. Mit keresnek a vevők a G’Roby webáruházában?

Kezdettől fogva a nagybevásárlásokat intézik az online áruházunkban a vevőink. Az online kereskedelemre egyébként is a tervezett és folyamatos nagybevásárlás jellemző.
Egyértelműen a tartósélelmiszerek és az italáruk viszik a prímet. A forgalom jelentős részét az ásványvíz és a tartós tej teszi ki. A közületek miatt meghatározó a kávé, tea, üdítő háromszög, míg a háztartási papíráruk ugyancsak jelentős részt hasítanak ki. A magánszektor körében a cukor, kávé, olaj vezet, nyáron pedig sörökből és a borokból vásárolnak gyakran.

A frissáru?

Jóllehet bizalmi termékről van szó, nálunk a zöldség is kelendő, aminek az az oka, hogy jó minőséggel tudunk szolgálni és szeretik a vásárlók. Pékárukra már jóval kisebb a kereslet. A csomagolt tőkehús és a baromfi forgalma minimális. Jól fogy viszont a mirelit. Ez tipikusan olyan árukör, amit szívesen rendelnek meg online. Egy hétvégi bevásárláshoz a vevő azonban nagyobb valószínűséggel néhány tálcás húst, felvágottat, sajtot is betesz a kosarába.
Az utóbbi időben a vásárlások gyakorisága némileg csökkent: háromheti, illetve havi bevásárlások jellemzőek, szemben a korábbi kétheti rendszerességgel.

Mi lehet ennek az oka?

Erről nem kérdeztük meg a vásárlókat. Elsősorban azt vizsgáljuk, hogy mennyi új vevő érkezik és mennyi megy el. A konkurencia két évvel ezelőtti megjelenése után volt elvándorlás nálunk is, de közel sem annyi, mint azt gondoltuk. Sőt, szépen nő a forgalmunk. Az emberek egyre nyitottabbak az online vásárlásra. Sokakban még mindig csak most fogalmazódik meg a felismerés, hogy jé, ez működik.
Egy könyvet persze sokkal könnyebb online beszerezni, hiszen nem igényel nagy döntéseket. Az élelmiszernél más a helyzet: érzékeny termékkör és igencsak hozzá vannak szokva az emberek a személyes beszerzéshez. Másrészt gyakran változnak a termékek, sok az újdonság. Egy év leforgása alatt a választék 30 százaléka megújul. Vagy nem úgy hívják a terméket, mint korábban, vagy más gyártók lépnek színre. Vásárlóként meglehetősen nehéz mindezt nyomon követni. Emiatt sokan úgy érzik, az a biztos, ha a vásárlás helyén győződnek meg róla, hogy mit tesznek a kosarukba.

A vevők igényei vagy éppen a konkurencia megjelenése kapcsán min változtattak mostanában?

A Tesco miatt semmin nem változtattunk. Sokféleképpen elemezzük a forgalmat. A kiszállítást végző munkatársainktól is kapunk visszajelzéseket. Az elmúlt egy évben elkezdtünk még jobban odafigyelni a termékválasztékra, a kiszolgálás minőségére, a teljesítési arányra. Ha például 30 árut rendelnek meg, akkor 30-at vagy 29-et tudjunk biztosítani. Ne legyen készlethiány, vagy késés. A csúszás a mi esetünkben legfeljebb félórákban, órákban mérhető, de az is elégedetlenséget szül.
Mivel minden szál hozzánk kötődik, egy kézben tartjuk az árubeszerzést, a kiszolgálást, a kiszállítást, nekünk kell felderíteni az okokat. A tapasztalatok összegzésekor szinte minden a termékválasztékra és a kiszolgálásra vezethető vissza.
A vásárlók nagyon érzékenyek rá, hogy ne legyenek kész tények elé állítva. Akkor írnak be óriási fekete pontot a kereskedőnek, ha a megrendelt áru helyett mást kapnak. Az élelmiszerek esetében különösen fontos a pontos kiszolgálás: akkor és pont azt kapja, amit megrendelt. Ráadásul vannak olyan áruk, amiket nem lehet helyettesíteni.
Jelenleg 7000 termék szerepel az online áruház választékában, a teljes bolthálózatban 12 ezer. Meg kell válogatni, mit listázunk be. Az új vevők új igényekkel és persze egyfajta elképzeléssel érkeznek. Az ő véleményükre különösen kíváncsiak vagyunk, hiszen teljesen másként látnak bennünket, mint a régiek, akik a megszokott dolgok felett esetleg elsiklanak. Épp ezért az új vevőket a callcenterünkben dolgozó kollégáink meginterjúvolják arról, miért választottak bennünket, mi az első benyomásuk, mi tetszett, mi nem, esetlegesen mit hiányolnak.

Mekkora előnyt jelent a bolthálózat mérete?

Az online áruház kiszolgálása saját raktárból történik, ebből a szempontból a boltoknak nincs jelentősége. A beszerzési oldalt azonban segíti, hogy Reál tagok vagyunk, jobb beszerzési árakat tudunk elérni. Ezáltal az eladási áraink is kedvezőbbek.

Szerveznek a fekete péntekhez hasonló akciókat?

Az élelmiszerkereskedelemben nem lehet akciókkal és marketinggel akkorát lendíteni, mint a műszaki vagy a könyvkereskedelemben, ahol a forgalom felét az év utolsó heteiben realizálják. Fel vagyunk készülve a karácsony előtti rohamra, a rendszerünkben van tartalék, kicsit túl is vagyunk skálázva. Az év végi vendégségek, sütések gyakoribbá válása miatt 10 százalékos növekedést elkönyvelhetünk, de a januári forgalmunk jellemzően felülmúlja a decemberit. Míg más boltokban csökken a kereslet, addig nálunk mindig növekszik. Ez év első negyedében már 10 százalék fölötti forgalombővülésnél járunk a tavalyi hasonló
időszakához viszonyítva.
A G’Roby-nak jellemzően nincs nagy marketingtevékenysége. Filozófiánk, hogy az elégedett vásárló a legjobb reklám és ebben 22,5 éve hiszünk is. Az utóbbi időben a közösségi marketinget próbálgatjuk: a facebookon szervezünk játékokat, promóciókat. Emellett a direkt marketing legtipikusabb formáját, a hírlevelet fejlesztjük és használjuk.
Nagy az átjárás a bolti és az online vásárlások között, ezért egységes árakkal és akciósrendszerrel dolgozunk: hetente 60 terméket kínálunk kedvezményes áron a teljes bolthálózatban. Néha egy-egy árucikk csak a boltban vagy az online kínálatban jelenik meg.

A fogyasztói igények és a vevők tudatossága valóban növekszik?

A vásárlói kosarakat látva, ami a termékválasztékunkban is megmutatkozik, főleg az egészségtudatosság irányába mozdul el a kereslet, pedig a vevőkörünk a korcsoportot és társadalmi hovatartozást illetően egyaránt változatos.
A választékon belül a minőségi termékek felé tendál a keresletnövekedés: kevesebb chips, kevesebb kóla fogy. Ezek az élelmiszerek jószerivel el is tűntek a vásárlói kosarakból. Egy időben a magyar terméket igyekeztünk a fókuszba helyezni, de bevallom, nem vezetett eredményre. A vevőknek van egy elképzelésük, hogy mit akarnak megvenni, nekünk pedig erre kell fókuszálni.

 

(Termékmix, 2015. áprilisi szám)

 

 

hírlevél feliratkozás

newsletter

Hipermarketek