Interjú
Tipográfia

Globális gyártóként a Mondelez feladata a nemzetközi és a helyi piacon a fogyasztók igényeit kiszolgálni. Mayer Gáborral, a Mondelez Hungára ügyvezetői feladatait is ellátó kereskedelmi igazgatójával arról beszélgettünk, hogy az export lehetőségek kihasználása és a nemzetközi márkák erősítése mellett mi a szerepük és minként fejlesztik az erős helyi márkákat.

Ahogy korábban elhangzott, a cég legutóbbi 4,5 milliárdos fejlesztése a vállalat helyi piaci súlyának is megfelelő. Vannak-e már kézzelfogható eredményei a beruházásnak, akár a vállalat pozícióját illetően vagy más szempontból?

A Mondelez Europe tavaly bejelentett közel húszmillió dolláros beruházása azóta már jelentősen bővült. Éppen szeptemberben készülünk az új csokoládé-keksz szendvics gyártósoraink ünnepélyes átadására. A beruházás révén valódi világmárkák gyártása költözött a Győri Keksz székesfehérvári gyárába. A Mondelez International power brandjei, azaz globális húzómárkái közül itt megemlíteném a világ egyik legkedveltebb keksztermékét, az OREO-t, a Milka és a Cadbury szendvicstermékeit (különböző kiszerelésekben), valamint a TUC kekszet. Székesfehérvári gyárunk az egyik legkorszerűbb csokoládé gyárrá avanzsált, és ez nagy büszkeség számunkra, az országnak és Székesfehérvárnak is. A beruházás révén több mint 300 új munkahelyet teremtettünk a térségben, ez pedig manapság igazán jelentős munkaerőfejlesztésnek minősül.
Arra számítunk, hogy a gyár fejlesztése új piacokat, export lehetőségeket nyit számunkra; bízunk az üzem további fejlődésében, expanziójában.

Az élelmiszeripar alakulásán belül mennyire változékony a snackpiac?

A snackpiac egyedülálló lehetőségeket jelent. Nehezen fordítható le magyarra az a kifejezés, hogy a snackpiac „expandable”, de tán úgy adhatnám vissza leginkább a jelentését, hogy szinte határok nélkül bővíthető, az innovációs lehetőségek tárháza hatalmas, éppen ezért a változékonyság a snackpiac egyik fő attribútuma. Ebben az évben már bővülő piacon dolgozhattunk: fő kategóriánk, melyekben piacvezetők vagyunk (csokoládé, keksz és cukorka), mind növekedést mutattak.
Hogy érzékeltessem a lehetőségeinket: az európai snackpiacon a Mondelez részesedése 3,4 százalék körüli, azaz óriási lehetőségek előtt állunk, komoly terünk van a növekedésre. A hazai snackfogyasztás elmarad az európai átlagtól, így nemcsak a globális és az európai, de a hazai piacon is kiaknázható lehetőségeink nyílnak.

Milyen hatások/ változások érték a vállalat termékeinek a piacát az elmúlt időszakban, amire reagálni kellett?

A Népegészségügyi Termékadó (NETA) bevezetése után gyakorlatilag az összes kategóriánk csökkenésbe fordult, néhány kategória pedig kétszámjegyű visszaesést is mutatott. Az alapanyagárak, így a tej, a cukor, a kakaó vagy a mogyoró ára is jelentősen növekedett eközben, s az euró árfolyam ingadozása sem tett jót az üzletnek. E hatások összessége kedvezőtlen volt az édesipar számára, ami kétség kívül befolyásolta nyereségességünket.

Milyen növekedési lehetőségek mutatkoznak, amelyek akár az innovációk irányát is meghatározzák?

Mi a növekedés lehetőségét az úgynevezett Big Bet-ekben látjuk. Kevesebb, de forradalmian új termékbevezetés a növekedés motorja. Gondolok itt például a csokoládé fronton a Milka Bubbly vagy a Milka OREO termékekre, a karamellás platformra vagy akár az egész európai piacra egyedül hazánkban gyártott Milka szendvics termékekre. A keksz kategóriában a belVita újdonságai jelenthetnek kitörési és növekedési potenciált. Hiszünk a húzómárkák erejében és az innovációink sikerében.

Milyen szerepük van a magyar piachoz kötődő hazai márkáknak?

Habár globális szereplőként a globális márkák fejlesztése van fókuszban a Mondeleznél, az erős helyi márkák fejlesztésébe is rengeteget invesztálunk. Példaként említhetem a Sport szeletet, mely kategóriájában abszolút piacvezető, kétszámjegyű növekedést produkál. Tavaly ünnepelte 60. születésnapját és nagyon büszkék vagynunk rá.
A keksz kategóriában a Győri édes mutat rendkívül szép eredményeket, a 100% természetes platform fejlesztésébe sok energiát fektetünk. A fogyasztók növekvő egészségtudatossága a termékpaletta, így például a Győri édes Zabfalatok fejlesztésének is irányt mutat. A cukorka kategóriában a Negro kiemelten fontos számunkra. Habár a NETA bevezetése súlyosan érintette a cukorka kategóriát, így a Negrót is, mi hiszünk Közép-Európa legnagyobb és legeredetibb cukorkájában, és jelentős erőforrásokat biztosítottunk a termék fejlesztésére. Ez meg is hálálta magát.

Milyen szerepe van az újdonságoknak például az olyan tradicionális márkák esetében, mint a Sportszelet vagy a Pilóta keksz?

A termékinnovációk nemcsak globális márkáinknál jelennek meg, hanem az erős helyi márkáink körében is. Elég a Sport szelet limitált szériás változataira vagy a Győri Édes egészséges platformjára gondolni.

A kiskereskedők sajátmárkáikkal a mennyiségi értékesítésre törekednek, amelyhez alacsony fogyasztói ár társul. Hogyan reagál erre a Mondelez?

A sajátmárkák a mi snack kategóriáinkban már rég nem csak az árról szólnak. Hiszen már a prémium kategóriás termékek körében is vannak sajátmárkás termékek. Mi úgy gondoljuk - és azt is tapasztaljuk -, hogy a partnereink a fogyasztók igényeinek meg akarnak felelni. A fogyasztók elvárása pedig az, hogy a piacvezető termékek legyenek elérhetőek partnereink kínálatában. Fő snacking kategóriáinkban (csokoládé, keksz és cukorka) a Mondelez piacvezető Magyarországon, így azt gondoljuk, hogy termékeink továbbra is prominens helyen jelennek majd meg a partnereink termékkínálatában.

Hogy látja az egyes kategóriák jövőjét, különösen a hazai diszkontosodási folyamat közepette?

A diszkontok mellett a szupermarketek is erősödnek. Bízunk a növekedés folytonosságában, a fogyasztói bizalom növekedésében, a belső fogyasztás erősödésében. Azt ma nagyon nehéz megmondani, hogy valóban a fogyasztás növekszik vagy csak a kasszákban rögzített forgalom, de a mi dolgunk az, hogy a fogyasztók igényeit kiszolgáljuk, hogy termékeinket fejlesszük, innovációkkal jelentkezzünk, és ahogy a vállalatunk szlogenje is mondja, az öröm finom pillanatait hozzuk el a fogyasztóknak (Create delicious moments of joy).

Melyek a cég húzótermékei?

Globális márkáink közül a Milka, a belVita, a Dörmi, a Halls és a TUC, helyi márkáink közül pedig a Sport szelet, a Győri Édes és a Negro.

Hogyan változott, és változik a jövőben a márkastratégia, a márkaépítés?

A fogyasztók számára legfontosabb, hogy termékeink láthatósága, elérhetősége a legkiválóbb legyen, s hogy a boltok polcain logikus elrendezésben, átláthatóan jelenjenek meg kedvenc márkáik. Ezért számos partnerünkkel azon fáradozunk, hogy a tökéletes áruházi, bolti megjelenést kínáljuk fogyasztóink számára. Sokkal jobban fókuszálunk, mint eddig bármikor. Azon termékek fejlesztésébe fektetünk erőforrást és energiát, amelyeket a leginkább szeretnek fogyasztóink, s ahol a leginkább igénylik az újdonságok, innovációk megjelenését. Ezek a már korábban is említett Big Bet-ek.

S habár tudjuk, hogy a snacking kategória hatalmas lehetőségek és változások előtt áll, már csak a világszerte megváltozott étkezési szokásoknak betudhatóan is, felelős vállalatként elköteleztük magunkat a termékeink só- és telített zsírtartalmának 10%-os csökkentése és a teljes kiőrlésű gabona tartalom 25%-os növelése mellett. 2016-ra releváns termék kategóriánkban mindenhol a termék front oldalán helyezzük el a kalória értékeket, ezzel is segítve a fogyasztók tudatos snack választását és fogyasztását. Ezt segíti elő az is, hogy a kiszereléseinken is változtatunk, 25%-kal növeljük globálisan az ún. Better Choice termékek arányát. Gyárainkban 15%-kal csökkentjük a víz és energia felhasználást, ökológiai lábnyomunkat jelentősen mérsékelve. 600 millió dollárt invesztálunk a kakaó és kávétermesztő közösségek fejlesztésébe és támogatására, valamint világszerte 50 millió dollárt áldozunk az egészséges életmódot népszerűsítő programok ösztönzésére és támogatására. Végezetül a marketing önkorlátozásban is komolyan részt veszünk. Idén januárban írtuk alá a Nemzeti Hírközlési és Médiahatóság elnökével és iparági partnereinkkel közösen az ún. Kibővített EU-vállalást.

A dokumentumben vállaltuk, hogy korlátozzuk, illetve tiltjuk a kisgyermekek irányába történő reklámozást. Nagy örömünkre szolgál, hogy az EU-vállalás alapítói lehettünk, s a kezdeményezéshez az alapítás óta számos élelmiszeripari nagyvállalat csatlakozott már.

Teendőnk tehát mind gyárainkban, mind kereskedelmi képviseletünkön akad bőven.

 

(Termékmix - 2014. szeptemberi szám)

hírlevél feliratkozás

newsletter

Hipermarketek