Kutatás
Tipográfia

A diszkontok a jövőben jelentős mértékben növekedni fognak, elsősorban ott, ahol eddig nem igazán voltak sikeresek. Azokon a helyeken, ahol évek óta többé-kevésbé meghatározó szerepet töltenek be a kereskedelemben, ez az értékesítési forma az elkövetkező években alacsonyabb növekedést tud majd felmutatni.

A Planet Retail legfrissebb elemzése szerint a diszkontok éves növekedése 2023-ig átlagosan mintegy 5% lehet. Bár sok szakértő egyetért abban, hogy a helyhez kötött kereskedelem terjeszkedése megtorpan, úgy tűnik, hogy ez csak kevéssé érinti a diszkontokat. Hiszen – ugyan a mai viszonyokhoz igazodva – a korábbi sikerrecept még mindig működik. A diszkontok kedvező árfekvésű - kezdetben az alaptermékekre korlátozódó – kínálattal és alacsony költségekkel bővíteni tudták egységesen strukturált üzlethálózatukat. A lassú indulás után, amely legtöbbször a non-food árukészletre korlátozódott, ma már az e-kereskedelemben is jelen vannak.

 

Bővítik a kínálatot

Azonban a diszkontok nagyon gyorsan felismerték, hogy bizonyos területeken bővíteniük kell a kínálatukat és ezáltal ezeken a területeken az éllovas szerepét is betölthetik. A diszkontoknak rövid távon még mindig sikerül új régiókban és országokban figyelemre méltó növekedést produkálni. Az Aldi és a Lidl esetében a két diszkont terjeszkedésének súlypontja az USA-ra irányul és a lehetséges stratégiai célországokba már Ausztrália és Kína is beletartozik. Sok olyan amerikai kereskedelmi vállalat is diszkontnak nevezi magát, amelyek a hagyományos értelmezésben nem azok. Így korábban a statisztikákban a Walmart is diszkontként tűnt fel, kezdetben élelmiszerek nélkül is, ahogyan a világrangsorban az amerikai diszkontok is, a Dollar General és a Dollar Tree a 3. és a 4. helyen. A Dollar Tree a Family Dollar átvétele után ­mondhatta magáénak mostani helyét. Ezután következik az Edeka, a Tengelmann leányvállalatának, a Plusnak az átvéte­lével, amely azóta a Nettó márkanév alatt fut. A diszkontok között ezeket a vállalatokat követi a Walmart a megfelelő üzletformátumaival. Európában az Aldi csak tavaly nyitotta meg az első üzletét Olasz­or­szág­ban. Nagy-Britannia drága szuper­marketeivel erős piac az Aldi és a Lidl számára. A diszkontok ott képesek nyereségessé válni, ahol működnek teljes árukészlettel rendelkező, klasszikus és „drága” szupermarketek is. A diszkontok a teljes árukészletet illetően nem csupán felzárkóztak, hanem frisstermék-kereskedőként és irányzatindítókként is jelen vannak. De ha például az Aldi és a Lidl Nagy-Britanniában diszkont helyett szupermarketnek nevezik is magukat, messzemenőkig hűek maradtak a diszkontelvekhez.

 

Európában A legnagyobb a növekedés

Ha a világ nagy régióinak forgalmi előrejelzéseit hasonlítjuk össze, fel­ismerhetjük, hogy Európa nagy előnnyel az USA előtt foglal helyet a növekedési rátákat illetően is. Úgy tűnik, hogy Latin-Amerikában, Ázsiában és a Csendes-óceán térségé­ben, valamint a Közép-Keleten és Afrikában is óriási mértékűek a növekedési lehetőségek, de ez akár téves következtetés is lehet, mivel itt egészen más az emberek mentalitása. Az is lehetséges, hogy az ­ottani kereskedelem még a diszkont­fázist is átugorja, és kerülő nélkül közvetlenül az online kereskedelem világában landol. Ennek során az is elképzelhető, hogy a folyamat által a kereskedelem a hagyományos értelmezésben egyáltalán nem játszik már döntő szerepet. A diszkontok között Németország továbbra is a vezető helyen áll, bár az elkövetkező 5 évben a diszkontok piaci részesedése ott is némileg csökkenni fog. A Planet Retail előrejelzése szerint Törökországban átlagon felüli piaci részesedés várható.

tabla

 

(TERMÉKMIX magazin – 2018 november)

hírlevél feliratkozás

newsletter

WorldFood Poland

wfp2019

Hipermarketek