Innováció
Tipográfia

Egy-egy termékvonal bővítése meglapozhatja a piaci sikert – világítanak rá nemzetközi kutatások. Lényeges azonban, hogy az újdonság egyedi, sajátos, és fontos legyen a piacon.

A sör kategória számos innovációs lehetőségére hívta fel a figyelmet Szabó Ádám, a Pécsi Sörfőzde marketing menedzsere. A sörtermékek fejlesztéseiben fő változásként a csomagolásfejlesztés mellett – vagy akár helyett – az előállítási metódushoz, alapanyagokhoz, komlózáshoz kapcsolódó elemek, új sörtípusok előtérbe kerülésére mutatott rá a szakember.

A fogyasztói igények terén tapasztalható változások egyikeként említette, hogy a megszokott márkák mellett – és nem azok helyett - egyre nagyobb érdeklődést mutatkozik a sörkülönlegességek, a különleges eljárással készülő sörök, a magasabb alkoholtartalmú, nagyobb „testtel” rendelkező sörök iránt. Márkánként, gyáranként vizsgálva a kérdést azonban árnyaltabb képet kapunk.

A hazai piacon nagy volumenrészesedéssel rendelkező nemzetközi márkákkal és ebből adódóan jelentős előállítási „keresztmetszettel rendelkező” gyáraknak jóval kisebb az innovációs mozgásterük, mint például a kisebb, kézműves sörüzemeknek. A Pécsi Sörfőzde innovációs szempontból méreténél, kapacitásánál fogva egyaránt ideális.

A vállalat képes relatíve kisebb mennyiségben, különleges sörtételeket is előállítani, ugyanakkor biztosítva a fogyasztók által joggal elvárt stabil és magas minőséget, amit 168 év sörfőzési tapasztalata alapoz meg – emelte ki a versenyelőnyt jelentő rugalmassággal kapcsolatban Szabó Ádám.

A vezérlő igények

A különleges fogyasztói igények kielégítésére példaként a Pécsett készülő alkalmi – minden évben adventre elkészített – különlegesség, a Háromkirályok Ünnepi sört, vagy a jelenleg csak hordós kiszerelésben készülő Pécsi Söröket említette.

A hazai sörfogyasztási szokásokat figyelembe véve a kiszerelés-típusok újításai is előtérbe kerültek, lehetővé téve, hogy a termékek a célcsoport valamennyi tagja számára elérhetővé váljanak.

Piaci kiterjesztés

A vállalat megszokott és keresett márkái közé tartozó, hordós kiszerelésű Pécsi Sör jelenleg csak vendéglátó üzletekben, csapoltan érhető el. A cég most ezt a sikertermékét – a kiszerelést palackkal és dobozos formával is kibővítve – jóval szélesebb piaci kiterjesztéssel teszi országosan elérhetővé.

„A Pécsi Sörünk egy nyílt kádas erjesztési eljárással készülő, hosszan ászokolt sörkülönlegesség. Ezt az erjesztési formát – gyári méretben – hazánkban jelenleg csak a Pécsi Sörfőzde alkalmazza. A részletekről szólva e hagyományos készítési eljárás másik egyedisége, hogy az erjesztő kádak alatti szinten található ászokoló tartályokba a gravitáció segítségével jut le a sör, megőrizve ezzel annak az erjedés során keletkező finom „bársonyos” széndioxidját, amit - lehűtött állapotban - kéthónapos ászokolás, érlelés követ.

Az így elkészült sör kóstolási élménye igazán különleges, amihez kellemesen telt, malátás ízéhez finom, mezei virágokat megidéző, aromakomlós illatjegyek társulnak.”

„A Pécsi Sörrel azokat a sörfogyasztókat szeretnénk megszólítani, akik nyitottak az újra, és a valódi minőségre, azaz a sörfogyasztásnál valóban fontos számukra, milyen sört isznak” – fogalmazott a márkamenedzser.

A fogyasztói kör bővítésében fontos szerepe van a kiszerelés, illetve a csomagolás megújításának. A címke és doboz dizájn választ kínál arra a fogyasztói igényre is, miszerint a termék megjelenése is tükrözze különlegességét és egyediségét, és ezzel is felhívja magára a figyelmet.

Új termék, új, bővülő disztribúció

Az említett új kiszerelések elsősorban a retail csatornába kerülnek bevezetésre, de az üveges kiszereléssel a HoReCa szegmens felé is nyit a márka – húzta alá Szabó Ádám. A termék még nincs a polcokon, az eddigi szakmai visszajelzéseket azonban egyértelműen kedvezőeknek nevezte a marketing menedzser. Ezek alapján a fogyasztók részéről is hasonló fogadtatást remélnek, ami várhatóan az eladási számokban is megmutatkozik majd.

A marketing kommunikáció során a sörpiac résztvevői továbbra is az ATL megoldásokat használják a fogyasztók elérésére. A Pécsi Sörfőzde ezt a súlypontot azonban egyre inkább a TTL és BTL eszközök irányába szeretné áthelyezni.

Új ízek és összetevők

Az energiaitalok piacán a gyártók a fejlesztésekben látják a növekedés további lehetőségeit, az  innováció terén a verseny továbbra is kiélezett. Az energiaital terén a kereskedelmi márkák szerepe a teljes FMCG piachoz viszonyítva alacsony, mennyiségi piacrészük

17 százalék, emiatt különösen nagy jelentősége van a márkaépítésnek. Az újabb kiszerelésű új összetevőket, ízeket felvonultató energiaitalokkal a gyártók új fogyasztókat is meg tudnak nyerni.  Elsődlegesen az energiaitalok ízvilágát érintő innovációk jelentek meg a magyar piacon és ez a trend töretlennek tűnik. Igaz, a kiszerelésekben is találni újszerű megközelítéseket, de alapvetően az íz az, amely új fogyasztók elérését lehetővé teszi – hívta fel a figyelmet Katona Balázs, a Bomba! Energy Drink Kft. marketing vezetője.

Más italkategóriákkal összevetve is meglehetősen innovatív termékkör az energiaitaloké, hiszen évente több új ízt, vagy ízkombinációt dobnak piacra a gyártók, emellett további összetevők felhasználásával is próbálják vonzóvá tenni terméküket.

„Termékeink elsődleges célcsoportja a 16-29 év közötti korosztály, természetesen ettől felfelé is akad bőven fogyasztó. Tartóssá akkor válhat egy termék iránt a kereslet, ha időközönként megújítjuk a design, a termékhez kapcsolt marketing elemeket” – fogalmazott a marketing vezető. Ezáltal biztosított lehet, hogy a termék élettartama minél tovább fennmaradjon. Ez a termék nem csatorna specifikus, érdemes gyorsan, mielőbb  a legszélesebb disztribúciót megcélozni. Valamennyi üzlettípusban szinte csak akciókkal lehet kiemelkedő forgalmat elérni. Az akciók és promóciók tehát üzlettípustól függetlenül elengedhetetlenek. „Az idei évben a szokásos sport és rendezvény szponzoráción túl, célzott online kampánnyal, social media aktivitás erősítésével, TV és in store megjelenéssel kívánjuk a márka arculatát erősíteni.”- említette Katona Balázs. A cég újdonságai a magyar piac összes meghatározó szegmensében megtalálhatóak a független kereskedőktől egészen a különböző hálózatokig.

Bővülő új termékkör

Az FMCG piac non-food kategóriáin belül erőteljes innovativitás jellemzi az arctisztító kategóriát is. Évről évre mind több új termékkel jelennek meg a gyártók – mutatott rá Tantics Viktória. A Beiersdorf Kft. márkamenedzsere szerint az arcápoló márkák számára ugyanakkor a legfőbb kihívást a kategória alacsony penetrációja jelenti a hazai piacon. Különösen igaz ez az arctisztító termékekre - mutatott rá.

Mint arra a NIVEA 2015-ös „Good value for money” kutatása is rávilágít, a magyar nők csupán 31 százaléka használ arctisztítószereket. Ez persze nem azt jelenti, hogy a fennmaradó 69 százalék egyáltalán nem tisztítja az arcbőrét. A többség tusfürdővel, szappannal vagy csak tiszta vízzel mossa le az arcát. Az arc bőre más, mint bőrünk a test többi részén, így a tisztálkodás során is eltérően kell foglalkoznunk vele. Ezért is jelentek meg a piacon erre a speciális igényre fejlesztett termékek – emelte ki a márkamenedzser. A hazai piacon 2 éve kapható például a forradalminak számító micellás víz, ami azóta is meghatározó trendet képvisel.

Megoldás valós problémákra

A szakember szerint a sikeres fejlesztés titka abban rejlik, hogy az új termék valós fogyasztói problémákra nyújtson megoldást, ami az arctisztítási kategória esetében annyit jelent, hogy a gyártó kiemelt figyelmet fordítson a használattal és a használati élménnyel kapcsolatos igényekre.

A hazai fogyasztók újdonságok iránti nyitottságát jelzi, hogy keresik az egyszerű és kényelmes megoldásokat, így nem csak a micellás víz a kategória zászlóshajója, de népszerűek a 2in1 és 3in1 termékek is, amelyek egyben tisztítanak, tonizálnak és eltávolítják a sminket is.

„Ezekkel a termékújdonságokkal, amelyek leegyszerűsítik az arctisztítási rutint  és megkönnyítik a megfelelő termék kiválasztását ebben a komplex kategóriában, bátoríthatjuk a fogyasztókat arra, hogy a megfelelő termékekkel tisztítsák arcbőrüket” – fejtette ki a márkamenedzser.  

Az említett kutatásból az is kiderült, hogy a hosszadalmasnak ítélt arctisztítási folyamat mellett a másik használati korlát, hogy sokan arctisztítás után bőrüket száraznak és irritáltnak érzik. Erre a fogyasztói jelzésre válaszul fejlesztette ki a NIVEA a legújabb termékcsaládját, a NIVEA Creme Care arctisztítókat.

A NIVEA ezekkel az új termékekkel nemcsak a hatékony arctisztításra kínál megoldást, hanem a bőrápolás is fontos jellemzője a termékcsaládnak.

„Az újdonságok fejlesztésekor a régi hagyományokhoz nyúltunk vissza. Az új Creme Care arctisztítók az arcbőrt dörzsölés nélkül, könnyedén és alaposan tisztítják meg a mindennapi szennyeződésektől, miközben a NIVEA Creme ápoló összetevői segítenek megőrizni az arcbőr nedvesség-egyensúlyát” – emelte ki a szakember.

Az új bevezetéseknél Tantics Viktória további fontos szempontként említette, hogy a termék a különböző használati szokásoknak is megfeleljen. Ennek érdekében a Creme Care arctisztítók három változatban szerepelnek a kínálatban. Az arctisztító tejet kézzel és vattakoronggal is fel lehet vinni a bőrre, és használat után nem szükséges lemosni a bőrről. Az arctisztító krémet a benedvesített arcbőrön kell használni, használat közben még egy gyengéd arcmasszázzsal is kiegészíthető az arctisztítási rutin. A kendő pedig sportoláshoz, utazáshoz kínál kényelmes megoldást az alapos és mégis gyengéd arctisztításhoz.

A szakember hozzátette, hogy a Creme Care termékcsalád bevezetéséhez és megismertetéséhez széleskörű marketing kampány kapcsolódik: TV, nyomtatott sajtó és online felületek bevonásával, mintaszórással egyaránt támogatják a bevezetést.

 

(TERMÉKMIX - 2016. áprilisi szám)

hírlevél feliratkozás

newsletter

WorldFood Poland

wfp2019

Hipermarketek