Innováció
Tipográfia

Átütő sikerű innováció képes egy egész kategória forgalmát, és a fogyasztók bizalmát növelni még nehéz időkben is. A gyártók számára tehát növekedési lehetőséget jelentenek a választékban megjelenő újdonságok.

Az innováció sikerének egyik fontos eleme a minőség, és azon keresztül a termékbe, a gyártóba vetett bizalom – véli dr. Rákóczi János. Az eisberg Hungary Kft. kereskedelmi igazgatója a versenyképesség jegyében fő célként a legmagasabb minőségi elvárásoknak is megfelelő, kiváló ár-érték arányt képviselő termékek piaci jelenlétét említette.

Divat divatosnak lenni

Kiemelt tényezőnek nevezte továbbá, hogy a fejlesztések olyan valós vásárlói igényeket elégítsenek ki, amelyek értéket képviselnek a fogyasztók számára. Ezek az igények azonban gyakran sokrétűek és szerteágazóak, épp emiatt nehéz feladat a legjobb válaszok megadása – húzta alá a kereskedelmi igazgató.

Az igazgató szerint az egyik legdivatosabb, legmodernebb és a szó jó értelmében trendi élelmiszeripari szegmens a konyhakész, mosott, szeletelt és csomagolt saláta kategória. Ez kifejezetten az innovációra épül, ezért jelentős teret biztosít az újdonságoknak. A vásárlók a korábbinál tudatosabbak lettek, törekednek a kényelmes és egyben egészséges élelmiszerek vásárlására. Nyitottak az innovációra, ma már sokkal összetettebb és érdekesebb, komplexebb termékeket keresnek.

Ennek megfelelően az eisberg Hungary Kft. amellett, hogy figyeli és követi a keresleti igényeket, maga is sok esetben generálja azokat új termékek és kategóriák bevezetésével, kommunikációjával, piaci aktivitásaival. Már nem elegendő a jégsaláta, az endívia vagy a frisée saláta – egyre nagyobb mennyiséget használnak fel az olyan, a múltban egzotikumnak számító alapanyagokból, mint például a bébi spenót, radicchio vagy akár a tatsoi. Divat lett divatosnak lenni, így jelentősen megnőtt a madársaláta, vagy a rucola iránti érdeklődés, kereslet is. Erre való tekintettel a jól bevált és állandó „alap” termékek mellett 2-3 havonta újabb és újabb idényjellegű, szezonsalátákkal jelennek meg, de emellett folyamatos a fejlesztési munka.

További újdonság a kifejezetten a gyermekek részére kifejlesztett FrissNass mix, amely a rágcsálnivalók területén nyújt valódi alternatívát az egészségesen nassolni kívánóknak úgy, hogy mindeközben a termék értékesítésével az eisberg a Bátor Tábor Alapítványt is támogatja.

A márka további fejlesztései az ázsiai ízek szerelmeseinek összeállított WOK mix, valamint a mikrohullámú sütőben néhány perc alatt nagyszerű párolható zöldségélményt nyújtó MicroFresh keverék – emelte ki az igazgató. A salátakategória élvezeti értékének emelése érdekében pedig újabb szegmens bevezetése mellett döntött a közelmúltban az eisberg: a fogyasztók körében nagy népszerűségnek örvendő, eredeti svájci salátaöntetei mellett a polcokon hamarosan megjelennek Magyarország egyik leghíresebb, méltán világhírű területéről származó Tokaj Dressingek a cég portfóliójában.

Az eisberg saját neve és logója alatt kezdi meg a Tokaj Dressingek forgalmazását: hat íz, hat különböző, mégis egységes világ. A szortiment négy gyümölcsös és két vinaigrette referenciát tartalmaz, egységesen 40 ml-es kiszerelésben. Ez a mennyiség a termék intenzív ízélménye miatt 2 személy részére elegendő – tette hozzá a szakember.

Csak természetesen

Mint mondta: az eisberg salátaönteteiben csak a természet ízei találhatóak meg, azaz hozzáadott cukrot és tartósítószert nem tartalmaznak.

A salátákhoz készített dresszingekben közös továbbá, hogy alapjuk az érlelt almaecet mellett a Tokaji Furmintból előállított borecet, melyet kiegészítenek az adott ízre jellemző gyümölcsök.

Az új eisberg Tokaj Dressingek előnye, hogy minden allergéntől mentesek, így azokat a laktóz- és glutén érzékenyek is fogyaszthatják.

A Tokaj Dressingek bevezetésével a vállalatot az a cél motiválta, hogy környezettudatos, egészséges, a vásárlók életminőségét javító, kényelmes és a legmagasabb minőségi szintű választékkal könnyítse meg és tegye változatossá a salátafogyasztási szokásokat.

Az előzőekre jó példaként említi a kereskedelmi igazgató a WOK mix közelmúltbeli bevezetését: „felméréseink megmutatták számunkra, hogy a keleti ízek egyre keresettebbek a piacon, így létjogosultsága lehet egy friss zöldségekből összeállított ázsiai jellegű mixnek, amely néhány perc alatt otthon is megsüthető. Az első értékesítési eredmények nagyon biztatóak, így nagy sikert várunk ettől az újdonságtól is.”

Széles skála

Az eisberg az új termékek kommunikációja során a lehető legtöbb fórumon igyekszik megszólítani a termékei jelenlegi és leendő vásárlóit – tette hozzá az igazgató. A skála magában foglalja az eladáshelyi kóstoltatásokat, a szakmai konferenciákon való részvételeket, a különböző kulturális- és sportesemények támogatását, de az írott sajtó és az internetes csatornák is mind a cég és a termékek megjelenési fórumai.

Kiemelte, hogy valamennyi termék kommunikációja esetén a márka is megjelenik a maga komplexitásában, így minden egyes új bevezetés mögött az eisberg brand megbízhatósága és ereje is jelen van, így biztosítva a vásárlókat az általuk támasztott minőségi követelmények betartásáról és annak lehetőség szerinti megha­­ladásáról – fogalmazott Rákóczi János.

Fejlesztési hullám

Az energiaitalok piacát a korábbi évek adóváltozásai ugyan átrendezték, a növekedés azonban nem állt meg. Az új eladási csatorna, a trafikok megjelenése is lendített a kategória forgalmán, ami az energiaital piac szerkezetét is alakítja.

A gyártók a fejlesztésekben látják a növekedési lehetőséget, mert noha a termékek meghatározó részét akciós áron értékesítik, az  innováció terén a verseny továbbra is kiélezett.

Az energiaital terén a kereskedelmi márkák szerepe a teljes FMCG piachoz viszonyítva alacsony, mennyiségi piacrészük 17 százalék, emiatt különösen nagy jelentősége van a márkaépítésnek.

Az újabb kiszerelésű új összetevőket, ízeket felvonultató energiaitalokkal a gyártók új fogyasztókat is meg tudnak nyerni.

Katona Balázs, a Bomba! Energy Drink Kft. marketing vezetője szerint a pár évvel ezelőtt elindult fejlesztési hullám az idei évben is fennmaradt a különböző új ízesítésű termék bevezetésével a forgalom további növekedését eredményezve.

Íz, forma és címke design

„Az íz, forma és kiszerelés hármasa határozza meg az általunk elképzelt, jövőbeni fejlesztéseket, amelyeket a hazai és export piacokon megosztva valósítunk meg.” – fogalmazott a marketingvezető, aki szerint a fejlesztéseknek a fogyasztói igényekkel és elvárásokkal kell találkozniuk, elsősorban egy új íz, vagy éppen egy plusz összetevő segítségével.

A hazai piacon a BOMBA! legújabb innovációjaként a pezsgős szegmensben megjelenő klasszikus ízvilágú exkluzív energiaitalt említette. A prémium dizájnú termék bevezetése kapcsán Katona Balázs elmondta, hogy a szilveszteri és ünnepi hangulatot célozták meg.

A minél szélesebb körű disztribúció érdekében pedig a benzinkutak kivételével valamennyi kereskedelmi csatornában forgalomba kerül a pezsgős élénkítő ital.
A fogyasztói szokások változását elsősorban a piac növekvő árérzékenysége jellemzi: egy ismert márka is csak vonzó árakkal tudja meghódítani a vevőket. Igaz, a vonzó ár önmagában nem elég. Egy termék csak akkor lesz sikeres, ha a jó árajánlat minőségi összetevőkkel és ízzel párosul.

Fontosak az akciók

Valamennyi üzlettípusban szinte csak akciókkal lehet kiemelkedő forgalmat elérni. Az akciók és promóciók tehát üzlettípustól függetlenül elengedhetetlenek. Az ásványvíz, üdítő, sör kategóriához képest az energiaitaloknál  kevésbé tapasztalható szezonális hatás. A Bomba energiaitalok forgalma éves szinten meglehetősen egyenletes.

„A márkaépítő eszközök terén ezúttal is szélesebb körben instore és köztéri reklámokat tervezünk, és a közösségi médiára alapozunk” - tette hozzá a marketingvezető.

Az energiaitalt vásárló háztartások között az átlagosnál nagyobb súllyal találhatóak meg a nagyobb (háromfős, vagy afölötti), az 50 évnél fiatalabb háziasszonnyal és átlag feletti jövedelemmel rendelkező háztartások. A legintenzívebb kategóriavásárlók a fiatal,

30 év alatti háziasszonnyal rendelkező háztartások, az átlagosan több mint 8 literes vásárlási intenzitásukkal. 

Hagyomány és újdonság

Amikor a kiváló és megbízható minőség, az igényes választék praktikus kényelmi újdonsággal párosul, a siker minden bizonnyal hosszú távú – véli Habuda-Salyámosy Rita.

A Glatz Hungary Kft. marketing specialistája a jellemzően hagyományos tea kategórián belül egy tradicionális márka legújabb fejlesztésére hívta fel a figyelmet. A tea előállítás hagyományaira utalva Habuda-Salyámosy Rita elmondta, a tealevelek termesztése évezredek óta nem változott, a teák keverése szintén nem változott évszázadok óta köszönhetően a Tetley szakembereinek. Érdekesség, hogy az egyik teaízlelő szakember nyelve 1 millió dollárra van biztosítva. A ma már szálas és filteres teákat egyaránt előállító, 1837-ben született Tetley brit tea márka azonban folyamatosan fejlődve elégíti ki és befolyásolja a változó fogyasztói igényeket.

A teákat, a mai napig a szigetországi Eaglescliffben gyártják – emlékeztetett, hozzátéve, hogy mindeközben a teák minősége nem változott, karakteresek, ízletesek és erősek – a brit ízlésnek megfelelően.

A világon 70 országban naponta 450 millió csésze Tetley teát isznak. A hagyományos receptúrájú keverékek mellett megjelennek új ízvariációk is, a Tetley esetében elsősorban a zöld teák választékában. Az igazi brit fekete tea választékból nem hiányzik a reggeli English Breakfast, az Earl Grey, a Tetley speciális változata, az extra Earl Grey, valamint a hagyományos angol teakeverékek, mint a Ceylon és Darjeeling. A szálas tea választékot a hagyományos 150 grammos English Breakfast és az Earl Grey képviseli, a filteres teák területén viszont forradalmiak a változások.

Kifinomult adagolás

A porciózás kifinomult ötlete több mint száz évvel ezelőtt született.

A szigetországban azonban elsőként Tetley mutatta be a praktikus adagolást lehetővé tevő első filteres teát 1953-ban, majd 1989-ben az első kerek filtert és 1994-ben az első húzó tasakos változatot, amelyekben az angol hagyományok a modern fejlesztésekkel párosulnak.

Mai felgyorsult világunkban nem kérdéses a filteres teák népszerűsége – húzta alá Habuda-Salyámosy Rita, megemlítve azt is, hogy a magyar piacon most kerül a boltokba a „draw string”, azaz húzó tasakos technológiát képviselő Tetley filteres tea – jelentette ki.

Az újdonság lényege kapcsán elmondta, hogy a leforrázott teafilterből a húzózsinór segítségével az utolsó csepp teát is ki lehet nyerni, így a tea lényege a csészében marad, nem történik baleset a tasak eltávolítása közben. Az eltávolított tasak nem maszatol, kanál használata nem szükséges. A tea készítését még gyorsabbá és egyszerűbbé tevő „draw string” húzótasak a Tetley nemzetközileg levédett technológiája, egyedi, praktikus és különleges, igazi kényelmi termék – sorolta a fejlesztés előnyeit a szakember. A termék célcsoportjaként említette a 25-40 éves korosztályt, az ABC1 státuszú teafogyasztókat: modern, innovációra nyitott, kozmopolita nők elsősorban. A Tetley tea fogyasztói árát azonban úgy határozták meg a gyártóval, hogy mindenkit ösztönözzön a kipróbálásra, az ár-érték arány rendkívül csábító.

A forgalmazás kapcsán elmondta, hogy az egyes üzlettípusok nagyobb szerepet kapnak: a Tetley teáknak a hiper- és szupermarketek mellett a delikatesz boltokban is ott a helye, vagy ott ahol jó minőségű teát tartanak. A hagyományos és modern Tetley teák megismertetését bevezetési akciók és mintaszórások segítik.

 

(TERMÉKMIX - 2015. novemberi szám)

hírlevél feliratkozás

newsletter

WorldFood Poland

wfp2019

Hipermarketek