Piac
Tipográfia

Az Eurostat adatai szerint Magyarországon 2015-ben összesen 401 ezer zsáknyi volt az éves kávéfogyasztás, amely 60 kilogrammos zsákokkal számolva 240,6 tonnának felel meg. Ezek szerint fejenként, évente 2,4 kilogrammból főzünk és iszunk kávét.

Ha egy kicsit körülnézünk a statisztikákban, akkor látszik, hogy ezzel a térségben sereghajtók vagyunk. Egyedül Lengyelországban alacsonyabb a kávéfogyasztás, 2,3 kilogramm/fővel, míg Ausztriában 7,8 kilogrammot, Szlovákiá­ban 5,7 kilogramm jut egy főre.
Érdekes egyébként, hogy a Magyar­országra importált 422 ezer zsáknyi pörkölt kávé mellett még majdnem feleennyi, 231 ezer zsáknyi vízben feloldható instant kávéport is behoznak, és 72 ezer zsák zöldkávét, amit vélhetően itt dolgoznak fel a hazai kávépörkölők.

KAvefogyasztas 1Bár a napi betevő kávé szinte köte­lező programpont az életünkben, de úgy látszik, hogy regionális összehasonlításban mégsem vagyunk nagy fogyasztók. Ennek ellenére mindig szinte népriadalmat kelt, amikor fel-felröppen a hír, hogy mekkora drágulás várható az év során. A horror árról szóló híreket idén is megjósolták, de a Központi Statisztikai Hivatal adatai eddig ezt nem igazolták.
Volt ugyan drágulás, de nem drasztikus mértékű. Míg tavaly a kereskedelemben kapható 200-250 grammos kávé átlagára 640,1 forint volt, addig idén az első félévben ez 666,8 forintos szinten alakult, azóta júliusban pedig még ennél némiképp magasabban, 674 forinton alakult az ár, augusztusban pedig 677 forintot kellett fizetni a boltokban.

Drasztikus klíma hatások várhatók
A szakértők szerint a fent nevezett horror­­ ár előbb utóbb mégiscsak várhatóan megjelenik, ha nem sikerül visszafordítani a globális felmelegedést. Hamarosan ugyanis a WWF (Természetvédelmi Világalap) jelentése szerint a kávé elérhetőségének és árának változásában is érezhetőek lesznek a klímaváltozás hatásai.
A szervezet Vihar előtti csend néven kiadott jelentése a világszerte fogyasztott négy mezőgazdasági termék példáján keresztül mutatta be a klímaváltozás drasztikus hatásait.
A tanulmány szerint a globális felmelegedést elsődlegesen okozó üvegházhatású gázok kibocsátásának drasztikus korlátozása nélkül a ma még leggyakrabban fogyasztott élelmiszerek egy részéhez a közeljövőben sokkal nehezebb lesz hozzájutni.
Kavefogyasztas 2A világ kávétermésének felét jelenleg Brazília és Vietnám adja, ahol ez meghatározó gazdasági tevékenység. Az elmúlt évtized során a növekvő vízhiány már eddig is drasztikus terméscsökkenést eredményezett mindkét országban, az évszázad közepére viszont már a jelenlegi termőterületek fele termelésre alkalmatlanná válhat az éghajlatváltozás következtében.
A terméscsökkenés várhatóan az iparosodott országokban magasabb árakat vagy minőségcsökkenést okozhat majd.


Környezettudatosan
A kávé esetében a környezettudatosság számos nyugati országban kiemelt szempont.
Egy független, a brit kávézók körében végzett felmérés szerint a kávézóik fogyasztóinak jelentős része foglalkozik környezetvédelmi szempontokkal. A választásuknál ugyanis az íz (37,3%) után második helyen (28,2%) szerepel, hogy se a helyi termelőket, se a környezetet ne zsákmányolják ki a kávéforgalmazók, akikhez beülnek egy feketére. Ezután egyébként a megközelíthetőség (21%) és a várakozási idő (13%) következett.

 

(Termékmix - 2016. novemberi szám)

hírlevél feliratkozás

newsletter

Hipermarketek