Piac
Tipográfia

A vegetarianizmus és a vegán életmód hódításával párhuzamosan egyre több gombát fogyasztunk. A finom ízek&egészséges táplálkozás kombója pedig az egzotikus gombák piacát erősíti. Milyen trendek az uralkodóak a gombák piacán? Körkép.

A legfrissebb felmérés szerint 2015-ben, éves szinten a piac 35 milliárd dollárral nőtt, 2016 és 2021 között pedig 9.2 százalékos növekedést mutatott, ami közel 60 milliárdos növekedést hoz 2021-re. Az északi féltekén az ősz megérkeztével egyre erősödik a piac, a legerősebb növekedés Ázsiában látható, a legnagyobbak Kína, Japán és India.
A termesztett gombák terén azonban az öreg kontinensnek van a legnagyobb részesedése: Európa a teljes piac 35 százalékát teszi ki. Míg azonban Afrikában és a Közel-Keleten kisebb mértékben nő a kereslet, Észak-Amerikában, és Dél-Amerikában, szintén erőteljes a növekedés. Globálisan pedig nő az egészséges és organikus ételek piaca is, amely erősödésével párhuzamosan meglódult a gombák felvásárlása is.
 

Lengyelország - A gombapiaci gólem

Nyugat-Európában a legtöbb ország gombatermelőjének Lengyelország a mumus: a kelet-európai ország 300 ezer tonnát termel évente. A lengyel exportőrök a nagy felvevőnek számító brit piacra szállítanak a legnagyobb mértékben.
Köszönhetően a font Brexit utáni instabilitásának, egyes lengyel kereskedők arra kényszerültek, hogy árat emeljenek. Az árak legtöbbje azonban éves szerződésekben kötött, ezért jelenleg nagyon sokan veszteségesen tudják csak hajóra rakni a termelést.
A fogyasztás egész évben magas, de – ahogy az általános mindenütt – a csúcsot az ünnepek előtti szeptemberi és novemberi hónap adja. Egy exportőr elmondása szerint a briteknél továbbra is a csiperke és barna csiperke uralja a piacot, ám körülbelül két éve növekszik a shiitake, enoki és shimeji gombák részesedése is az egzotikus gombák iránti nagy kereslet miatt.
A termesztett gombák mellett, szintén jó a piaca a vadon termetteknek is, a nyugat-lengyelországi nyári szárazság azonban hiányt okozott az ellátásban. Az exportőrök ezért kénytelenek kelet-lengyelországi - sőt Ukrán és Litván - lelőhelyeket keresni, hogy megnöveljék a kivitel volumenét. A vadgombák szezonja augusztusban kezdődik és tart egészen október végéig.


Németország - 50 tonna csiperke egy héten

A gombapiac jelenleg csöndes Németországban, ami a vadon termő gombák szezonjából a termesztett gombák időszakába való átmenetnek köszönhető.
A német kereskedők szövetsége szerint az ország jó szezonra számíthat rekord termeléssel. Eltérően más nyugat-európai országoktól, Német­országban forgalmas volt a nyári szezon is.
Előrejelzések szerint, idén először a volumen egésze el fogja érni a 70 ezer tonnát, ami 3 ezerrel több a 2015-öshöz képest. Ebből 63 ezer tonna kerül a friss piacokra. Ez a tény még nem szükségszerűen jó hír az ágazatnak, mivel az árak kis mértékben csökkennek, míg a termelés ellentétes tendenciát mutat.
A csiperke mellett nagy a kereslet az egzotikus gombák iránt, mint amilyen az ördögszekér laskagomba, a késői laskagomba (king oyster), shiitake, shimeji és az oroszlánsörény gomba (pom pom blanc).
Bár ez az igény stabil és fejlődik, jelenleg még sincs számottevő hatása a piacra: a csiperkegombák stabilan vezetnek, elsősorban az ár, és az egész évben való rendelkezésre állás miatt. Egy nagykereskedő adatai jól illusztrálják ezt: a cég egy héten 50 tonna csiperkét ad el, összehasonlítva a 10 tonna egzotikus gombával.


Hollandia - Elmaradt a nyári lejtmenet Hollandiában

Hollandiában nyáron általában visszaesik a kereslet, viszont az idén ez a csökkenés nem történt meg, következésképpen az árak is stabilak maradtak.
A holland gombaexport célja is elsősorban Nagy-Britannia. A lengyel cégek nyomása alatt számos holland termelőcég arra kényszerült, hogy összeolvadjon: több száz holland gombatermesztő létezett a múltban, de ma már csak 100 körüli a számuk. A különleges fajták ezen a piacon is jelentős növekedésnek indultak, az egyik legfontosabbá a kétspórás csiperkegomba vált.
A korlátozott kínálat miatt a feldolgozott gombák ára jelentősen megnőtt az évek során.


Belgium - Elégtelen a szüretelőmunkások száma

A belga gombaszektor markánsan konszolidálódott ebben az évben. A 10 évvel ezelőtti több mint 80 aktív termesztő cégből mára csak 30 maradt. A ’80-as években minden termesztő szállított árverésekre és aukciókra, de ez mind kevésbé és kevésbé volt jövedelmező. A termesztők közül számosan kénytelenek voltak elfogadni, hogy saját maguk árusítanak. A legtöbb belga termelő így egyben kereskedővé is vált.
A múltban a belgák rengeteg lengyel gombát vásároltak, de most a helyi forrásokból való beszerzés egyre fontosabb. Régebben minden az árakról szólt, ám manapság sokkal nagyobb figyelem irányul a minőségre, ezért - úgy tűnik, kevesebb a nyomás az árakon – számoltak be a trendekről belga kereskedők.
A rendkívül magas szeptemberi és október eleji hőmérséklet miatt azonban nem volt keresletcsökkenés, sőt az komolyan növekszik: így a hiány borítékolható. Nem beszélve az ünnepek alatti gondokról, amit a szüretelő munkások elégtelen száma okoz.


Nagy-Britannia - A fogyasztók felfedezik az egzotikus gombákat

A brit valuta esése miatt jelenleg nagy a nyomás a szigetországi piacon. A speciális gombák termelése enyhén növekszik, de a kereslet még mindig alacsony. A növekedés köszönhető annak a figyelemnek is, amely azokat a TV műsorokat kíséri, melyek bemutatják ezeket a speciális gombákat: a fogyasztók szeretnének új színeket-ízeket és textúrákat kipróbálni. Ezeknek a gombáknak néhánya vadon termő, másokat, ‒ mint a shiitake, vagy a laskagomba ‒ pincékben termesztenek.
A gombák iránti kereslet szilárdnak mondható egész évben, ám a karácsonyi szezon felé haladva növekszik, ahogy az egzotikus gombák iránti kereslet is. Egy nagy gombatermesztő kereskedő elmagyarázta, hogy ezekből a specialitásokból hét tonnát szállítanak minden héten a szupermarketekbe és nagykereskedésekbe, Edinburghben és Londonban. Jelenleg, a legtekintélyesebb növekedést a shiitake produkálja.   
A kereskedő elmondása szerint még éppen hogy ki tudják elégíteni a keresletet. A csiperkének Kelet-Európa a versenytársa, azonban a kereskedéseknek újabb kihívással is szembe kell nézniük a különböző grow kit csomagok formájában, amelyekkel a fogyasztók otthon tudnak gombát termeszteni.


Franciaország - Az aszály lassítja az el­látást

Az ízletes vargánya igazi csemegének számít Franciaországban, azonban köszönhetően a száraz nyári hónapoknak, és az ez évi eső hiányának, kevesebb gomba termett az erdőkben. Ez azt is jelenti, hogy kevesebb elérhető a vendéglátásban is. A vargánya kilónkénti ára 20 Euró, ami majdnem tízszer magasabb, mint a csiperkéé – ami 2‒3 eurót jelent kilónként.


Olaszország - Csökkenő kereslet a szezonban

A termesztett gombák kínálata stabil egész évben, a csúcsfogyasztás Olaszországban is az ősz és a tél. A piac rendkívül stabil, mind az árak, mind a kínálat szempontjából: nem várható változás ebben a tekintetben sem az év során. A csiperkegombát fogyasztják a leggyakrabban, melyeknek ára 1.80‒2 euró/kg. A laskagomba népszerűségben a második helyezett: 2.50-3 euró között mozog kilója, harmadik és negyedik helyen a laskapereszke és a késői laskagomba (oyster) szerepel, amelynek 9 és 4 euró a kilónkénti ára.
Ősszel a sampion és a laskagomba-ördögszekér gombák változatait termesztik Szardínián. A turistaszezon ellenére viszont a kereslet esik az országban tavasszal. A beruházási tervek a laskapereszeke, shiitake, és késői laskagomba termesztésére irányulnak elsősorban. Annak érekében viszont, hogy növeljék ezeknek a típusoknak a fogyasztását, promóciós kampányokra lesz szükség.
A csiperke nagykereskedelmi kilónkénti árai Róma és Torino tartományban 1,70-1,85 euró között mozog. Az egzotikus gombáknak persze magasabb az áruk: Veronában a rókagombának 9-14 euró a kilónkénti ára, a laskagombáé Velencében 3,20 euró, míg a laskapereszke kilójáért 10 eurót kérnek, az ízletes vargányáé pedig eléri a 25,50 eurót.


USA - Hiányos kulináris ismeretek

Nem tűnik túl biztatónak a vadon termő gombák szezonja a tengerentúlon. Egy gombaszedő elmondása szerint a nyár hosszú volt és forró, az eső későn érkezett, ennek eredményeként jóval kevesebb az elérhető megtermett gomba. A legtöbb gombát Montanában, Kaliforniában, Oregonban és Washing­ton államban szedik. A szezon alapesetben augusztusban indul és októberig tart.
A gombaszedő szerint az amerikai gombapiac nehéz műfaj, mivel a lakosság kulináris ismeretei enyhén szólva is hiányosak. Továbbá az árak magasak, köszönhetően a vadon termő gombák 22 százalékos importvámjának. Az import nagyja Kelet-Európából és Dél-Afrikából érkezik.    
Az egzotikus kategória erős növekedési rátát mutat: 2013 és 2016 között 36 százalékkal nőtt, 9350 tonnáról 12.750 tonnára. A kategórián belül, a késői laskagomba és a shiitake együttes részesedése 80 százalék. Ennek a kategóriának az átlagára 7.88 $/ kilogramm, ami 40 centtel magasabb, mint az előző szezonban.

Magyarország – Nem túl népszerűek az egzotikus fajták

„Magyarország a múlt-században gomba nagyhatalom volt, ám mostanra átvette tőlünk ezt a szerepet Lengyelország, amely évente több mint 300 ezer tonna gombát termeszt” – mondta el Kékedi Tibor a Budapesti Nagybani Piac Zrt. helyiséggazdálkodási igazgatója. Mint tőle megtudtuk, ma Magyarország ennek a számnak a tizedét: 30‒35 ezer tonnát termel csiperkéből éves szinten, és ebből körülbelül 6 ezer tonnát exportál elsősorban a németországi piacokra. Az éves termésmennyiségből mintegy 4‒5 ezer tonna kerül a Nagybani Piacra.
Az általános trendnek megfelelően nálunk is a legnépszerűbb és leginkább fogyasztott fajta a csiperke, viszont barnakalapú változata is egyre népszerűbb. A német piacon ezeket jobban kedvelik, mert hasonlítanak a vadon termő gombákra.  Hozzánk ez a trend még nem ért el, és nagyon sokszor díszítési célokra használják ezeket a gombákat.
A vadon termő gomba nálunk is nagyon népszerű, így a piacokon tavasztól őszig értékesítik a gombagyűjtők szigorú gombaszakellenőri vizsgálat után.
„A termesztett laskagomba is egyre kedveltebb a lakosság körében, amit további promócióval lehetne erősíteni. A nemzetközi trendekkel ellentétben viszont a shiitake gomba sem túl keresett még nálunk, hiszen annak termesztésére az itthoni klíma nem alkalmas – a termelés költségessége miatt, a fogyasztás pedig nem támasztja alá a nagy mennyiségű  importot” – mondta el az igazgató, aki hozzátette azt is, hogy nyugaton az ázsiai konyhák nagy népszerűsége lendíti fel az egzotikus gombák exportját, ami nálunk is tapasztalható az ázsiai éttermekben.
Az I. osztályú termesztett csiperke ára 400.-Ft – 550.-Ft/kg, a termesztett laskagomba: 650.-Ft – 750.-Ft/kg. A fogyasztói árak pedig 30‒50%-kal magasabbak.

(TERMÉKMIX magazin - 2016 decemberi szám)

hírlevél feliratkozás

newsletter

Hipermarketek