Piac
Tipográfia

Előretörnek a natív hirdetések – avagy mit adott a világnak a Pokémon Go? A marketinget és digitáliát ismerő szakértőkkel próbáltuk megfejteni,
mit várhatunk a marketingvilágban a következő évben.

Egyre több és több platformon kell megmutatni a terméket a potenciális vásárlónak, aki valószínűleg már régóta hirdetésblokkolót használ. Ezt az ellentmondást csak új, váratlan megoldásokkal lehet feloldani, épp ezért nyerhetnek teret a hagyományos formák mellett az egyre  innovatívabb hirdetések, megközelítések is.

2016: az újra feltalált videók éve

Boros Norbert szerint 2016 az újból megjelent online videók éve volt. “Míg néhány éve a webes videó egyet jelentett a YouTube-bal, addig 2016-ban a közösségi médiába vonult ez a tartalomtípus. A Facebookon naponta több mint 8 millárd videómegtekintés történik, a trend és a potenciál megállíthatatlannak tűnik” - mondta a TermékMixnek a TheCave strategy directora.

A közösségi médiában idén jelent meg először az élő közvetítés, azaz a live streaming. A Twitteren Periscope, a Facebookon Live néven fut és az ezekhez szükséges gyors internetkapcsolat is egyre szélesebb körben elérhető. „A trendet jól példázza, hogy az amerikai elnök­jelöltek vitáját milliók követték élőben számos live streaming platformon világszerte” - mondta Boros Norbert.

Horváth Gergő szerint nemzetközi szinten az idei évet a VR megoldások vitték: szinte minden valamit magára adó márka előrukkolt valamiféle virtuálisvalóság-kampánnyal, vagy fogyasztói élménnyel. Az Artificial Group creative directora szerint itthon erre még kevesebb példát láttunk, de az első fecskék már megjelentek. Külföldön például Volvo tesztvezetésen lehetett részt venni a speciális szemüveggel, vagy a Nike kampányában Neymar bőrébe bújva cselezhettünk.

Márkaélmény a bolton belül

Képzeljük el, hogy egy mentolos cukorka kóstoltatása ezentúl kinézhet úgy is, hogy eszkimó jelmezbe öltözött hosztesszek átadnak egy cukorkát, majd feladnak rád egy VR szemüveget, amivel már a jeges Északi sarkon találod magad – érzékeltette Horváth Gergő, mi várhat ránk az üzletekben 2017-ben. Márpedig a technológia készen van ehhez az élményhez, a tartalom előállítása pedig egyre olcsóbb lesz. Bár a pult legyártásánál még mindig drágább, de a vásárló így garantáltan nagyobb élménnyel távozik.

Ezeket az innovációkat a márkák és az ügynökségek egyre tudatosabban fogják használni jövőre: a bolton belüli eladásösztönzést fel fogja váltani a bolton belüli márkaélmény, amit a VR technológia segítségével erősítenek.

“Hamarosan az impulzusvásárlás alatt is nagyon mást fogunk érteni. Mindössze egy kattintással megvehetjük majd az Instagramról vagy Youtube-videóból a megjelölt termékeket, és a Smart TV-k térnyerése is számos lehetőséget rejt” - jelezte Horváth Gergő.

Boros Norbert szerint bár minden évben sokan jósolták már az Augmented Reality (AR) előretörését a marketingben, erre most van a legnagyobb esély. “A Pokémon Go millióknak mutatta be az AR-t, megteremtve az igényt és a hype-ot a technológia körül. 2017-ben számítani lehet rá, hogy még több vállalat fog AR játékokkal, és hirdetésekkel előállni, illetve meglévő AR appokat is igyekeznek majd üzletileg is sikeressé tenni.”

Lassan nő az online vásárlás

A hazai piac lassan változik, és bár van, akinek mindennapos az online bevásárlás, vagy a pizzarendelés, az offline vásárláshoz képest ez még elenyésző. Mindehhez hozzájárul, hogy a kártyás fizetésben is vannak még lehetőségek: vagy nem bíznak az internetes vásárlásban a magyarok, vagy nem szeretnék, hogy a kiadásaiknak nyoma maradjon.

Itthon mindenesetre lassan, de biztosan nő az online vásárlás, a Tesco talán meghozhatja a régóta várt áttörést – reménykedik Horváth Gergő. (2016. novemberétől már az Auchan Online is elérhető.) Nyugaton ugyanakkor egyre elterjedtebb, s így egyre több márkának jelenthet piaci potenciált a fent említett Youtube- és Instagram vásárlás.

A Facebook magazin

Még mindig uralja a piacot: globálisan 60% fölötti a Facebook részedese, a maradék 40%-on osztozik a többi közösség média. Elsősorban az Instagram és a Twitter - más social média site-ok nem rendelkeznek piacképes eléréssel. “Az üzenetküldő applikációk piaca viszont némiképp eltér a közösségi oldalakétól: megállíthatatlannak tűnő dominanciára tett szert a WhatsApp, havi 1 milliárdos eléréssel” - mondta a TheCave strategy directora.

Másként vélekedik a Facebookról Horváth Gergő, aki szerint meg kell különböztetni a mainstream és a trendsetter réteget. Szerinte a tömegek számára a Facebook még jópár évig az egyik legmeghatározóbb online csatorna lesz, csak épp kicsit másképp mint régen. “Ma már többen értesülnek elsőként hírekről az üzenőfalukon, mint bármilyen más médiumon. Ebből a szempontból a FB lassan egy olyan keretrendszer kezd lenni, ami magában foglalja magazinos formában az egész internetet.” Ugyanakkor az újdonságokat kereső trendsetter rétegnek már uncsi a legismertebb közösségi oldal. Ők azok, akiket zavar, hogy az anyukája, sőt a nagymamája is ismerősnek jelöli.

 A Facebook nem csak a méretei miatt meghatározó, hanem azért is, mert képes befolyásolni a közhangulatot. „A márkáknak sokkal körültekintőbben kell kiválasztani, hogy a reklámjaikkal milyen értékek mellett foglalnak állást, mert könnyen bajba kerülhetnek.” - figyelmeztetett Horváth Gergő.

Nagy lehetőségek a mobilban

2017-ben már a mobil lesz az elsődleges online böngészési platform, aki tovább vár, az üzletileg igen nagy veszélynek teheti ki magát – állítja Boros Norbert. Egyrészt, mert a durván 2,5 millió mobilnet-előfizető száma még nőni fog, másrészt egyre nagyobb a mobil forgalma az asztali forgalommal szemben. Globálisan a mobilról érkező látogatottság 2016. okóberében már meg is haladta az asztali forgalmat 3%-al.

Azt sem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy a Google keresési rangsorolásában a mobil oldalak jelentik majd az elsődleges forrást az asztali verziókkal szemben az indexben, hiszen a keresések többségét is már mobilról indítják. „Ez azt jelenti, hogy a keresésekben gyengébben lesznek rangsorolva a mobilra nem optimalizált oldalak.”

„A mobil térnyerése már csak demográfiai okokból is bekövetkezik: nem is olyan sokára már egyedül jár vásárolni az a generáció is, aki már a járókában is a szülő mobiljával játszott” - világítja meg a kérdést más oldalról Horváth Gergő. Szerinte a mobiltelefonok szerepe a vásárlás közben is nőni fog, más kérdés, hogy ez kinek lesz jó. Hiszen ha a bolt  polca előtt állva árakat tudunk összehasonlítani, vagy a fitness appunkban tárolt teljesítményünkkel össze tudjuk vetni egy-egy termék kalóriatartalmát, akkor a márkáknak nyilvánvalóan nehezebb lesz befolyásolni a fogyasztók döntését.

Natív hirdetések: nem értik az eszközt a hirdetők

Az egyre jelentősebb hirdetésblokkolás – egyes adatok szerint globálisan több mint 400 milliárd felhasználóról van szó – visszafordíthatatlan folyamatokat eredményez. A hirdetők kénytelenek új formákat keresni. Ilyenek például a natív hirdetések, amik hosszú távon hatékony eszközök lehetnek.

Natív hirdetés
Olyan szponzorált tartalom, mely formai­lag és tartalmilag is beépül a környezetébe. Fizetett hirdetés tehát, a PR-cikkhez hasonló és nem a saját platformunkon jelenik meg.

„A natív hirdetés ugyanis az ügyfélélmény szempontjából sokkal ideálisabb felület, így jobban „megtűrt” fogyasztói oldalról. Egyelőre kevesen tudják hatékonyan használni a hirdetői oldalról, nem értik igazából az eszközt, de ahogyan minden újdonságnál, itt is a piac öntisztulására számíthatunk” - mondta a The Cave strategy directora.

A fiatalok és a kávé: egyszerűsödő hirdetések

A hirdetők is tisztában vannak azzal, hogy a mobillal a kezében felnőtt fiatalokat egészen másként kell megszólítani, mint a mai negyveneseket, azt azonban tévesen gondoljuk, hogy utálnák a reklámokat. Szabó Gergő szerint ők is csak a rossz reklámot utálják, mint bárki más. De ha az adott információ releváns tartalomként van tálalva nekik, akkor kifejezetten hálásak érte.

A TheCave szakértője szerint a megszólítás módján kell változtatni: a leegyszerűsített üzeneteket leginkább mobilon fogják majd eljuttatni a fiatalokhoz.

Mindeközben a márkáknak újra meg kell találni a szerepüket a fiatalok életében, mondja a creative director, és példát is említ: ki fog 20 év múlva kávét inni, amikor a ma egyetemisták 99%-a kizárólag energiaitalt iszik? Hozzátette azonban, hogy a márkák új szerepe sok esetben nem csak kommunikációs, hanem termékfejlesztési folyamat is.

 

 

(TERMÉKMIX - 2016. decemberi szám)

hírlevél feliratkozás

newsletter

Hipermarketek