Ellátási lánc
Tipográfia

Bár Magyarországon jó az élelmiszer-biztonság, az utóbbi években emelkedett a szennyezett élelmiszerek aránya, a vendéglátásban pedig romlott a technológiai fegyelem, és nagy arányban találtak fertőző kézfertőtlenítő-szereket is.

Emiatt  sok területen igen hatékonyan kell fellépni, és nagy szükség van a rendszeres hatósági ellenőrzésre, valamint a laboratóriumi vizsgálatokra is  - hangzott el a Budapesti Gazdasági Főiskola és a WESSLING Hungary Kft. közös, Az élelmiszer-biztonság aktuális kérdései – mikrobiológiai élelmiszerbiztonság címmel rendezett konferenciáján.

Zoltai Anna (NÉBIH ÉTbI, Vendéglátás- és Étkeztetés Felügyeleti Osztály) az élelmiszer eredetű megbetegedések hazai tapasztalatait összegezve elmondta, a bejelentett és nyilvántartott események száma ugyan csökkent a tavalyi év során, ám a megbetegedések aránya és súlya növekedett. Az esetek döntő többsége a közétkeztetésben, kisebb hányaduk a vendéglátásban következett be.  A megbetegedések felét készételek, másik részét pedig nagyjából egyenlő eloszlásban a vörös, illetve a baromfi húsok, valamint a tojás okozták.

 Szinte mindenhol kifogásolható a fertőtlenítőszerek hatékonysága: az elmúlt 5 évben a kereskedelmi forgalomból származó és az élelmiszeriparban alkalmazott  fertőtlenítőszerek alig 10 százalékának kielégítő a mikrobiológiai hatékonysága  -  mondta Németh Zsuzsanna, a NÉBiH kutatását ismertetve. A fertőtlenítőszerek baktericid és fungicid (baktérium- és gombaölő) tulajdonságai mindössze 80-85 százalékban feleltek meg az előírásoknak, ennek következtében pedig a helytelenül gyártott, hígított és tárolt szerek mikroflórával szennyeződhetnek. 

Martin Andrea (WESSLING Hungary Kft.) arra hívta fel a figyelmet, hogy a megelőzés érdekében számos lehetőség áll a vendéglátósok rendelkezésére a rendszeres alapanyag-vizsgálatoktól, a munkaközi ellenőrzésektől, a minőség-megőrzési, időtárolási kísérleteken és az időszakos higiéniai, mikrobiológiai ellenőrzéseken át a minőségirányítási rendszerek működtetéséig. A WESSLING Top Hygiene elnevezésű rendszere például komplex megoldást kínál erre a problémára (jogszabályi megfelelés, ellenőrzési terv, laboratóriumi vizsgálatok, auditok).

hírlevél feliratkozás

newsletter

Hipermarketek