Ellátási lánc
Tipográfia

A drónokkal való szállítás nem csak sokkal gyorsabb, mint az emberi, de jóval olcsóbb is.

Ismerjük be: viccesnek tűnt, amikor az Amazon bejelentette, hogy drónokat fog használni a házhozszállításoknál. Sci-fi-be illő a kép, hogy kis quadcopterek fognak zümmögni az utcákon és csöngetnek be az ajtókon. Azonban nagyon sok vállalat a - Google-tól – a UPS-ig hasonló megoldásokat keres, és nagyon úgy tűnik, hogy a drónok általi házhozszállítás immár valósággá vált.

A kínai Amazonnak számító JD.com bebizonyította, hogy miért sokkal jobb a drón, mint a kisbusz a szállításnál, amikor messzi vidéki területekre kell elvinni megrendelt árut. A vállalat a kelet-kínai Sukian City városában indította el a szolgáltatást, a távolabbi településekről érkező rendeléseknél.

Csak vidéken?

Drónok viszik el az árut a központi raktárakból a vidéki raktárakba: amíg egy kisteherautó órák alatt teszi meg ezekbe a vidéki régiókba az utat, amely sokszor kanyargós hegyi utakat jelent – egy drón kevesebb, mint húsz perc alatt.

A JD.com drónjai kicsivel kevesebb, mint 15 kg (33 font) súlyt bírnak el, amit közel 20 km-en (12 mérföld) keresztül képesek szállítani, 54 km/h sebességgel. 

A legfőbb ok, amiért mindez az online kereskedőknek érdekes: az alacsonyabb költségek. A Xinhua kínai hírügynökség szerint, a drónok megfelezik a szállítási költségeket: 7.6 USA dollár cent (cca 210 forint) alatt lehet kihozni azokat. A JD.com ki szeretné terjeszteni a szállítást más városokra is, ahol a helyi szabályok engedélyezik azt. 

Az online kereskedőknek vonzó lehet bármi, ami segít leszorítani a költségeket, mivel a két legfőbb dolog, amiben versenyeznek az az ár és a kényelem.
Az utolsó mérföldje a házhozszállításnak a legdrágább, mivel az ajtótól-ajtóig szolgáltatást már emberek végzik. Azt pedig egyelőre nehéz elképzelni, hogy a drón hogyan tudja megoldani az ajtóig való szállítást is.

A sűrűn lakott nagyvárosokban, ahol nagyon sok ember rendel, akár ugyanabból az utcából is minden nap, a legjobb megoldás az emberi házhozszállítás. De egy távol fekvő vidéki településen, jó módszernek tűnik, hogy a 15 kilós csomagot ledobja a drón a helyi posta udvarára.

A módszernek pedig valószínűleg további mellékhatási is lesznek: a csomagok kisebbé és könnyebbé válnak.

fastcoexist.com

hírlevél feliratkozás

newsletter

Hipermarketek