Üzletfejlesztés
Tipográfia

A készpénzmentes fizetési megoldások specialistája, a SIX Payment Services, a 2014-es évben mind az online fizetési tranzakciók, mind a hagyományos POS hitel- és készpénzkártyás fizetési tranzakciók terén növekedést tapasztalt, amihez a technológia innovációk is hozzájárultak.

A 2014-ben sokat emlegetett mobiltárca az Apple Pay elindulásával feltehetően valóban komoly momentumot gyűjt majd az idén. Az NFC alapú fizetés elterjedése várhatóan elmossa a választóvonalat az online és az offline fizetés között.

A kártyás tranzakciók volumene még mindig növekszik. A SIX Payment Services globális volumene tavaly 10 százalékkal, 1,195 milliárd darab fizetésről (2013) 1,325 milliárd darabra nőtt. A rendszeren átfutó tranzakciók értéke 57,5 milliárd euró volt. A tranzakciók majd fele (48%) a SIX nemzetközi hálózatán regisztrálódott. A kezelt kártyák száma 2%-kal nőtt az előző évhez képest, 2014-ben 25,7 millió darab volt.

A karácsonyi szezon ismét kiugró volt a vásárlási kedv szempontjából. A pénzforgalom 2014. december 23-án volt a legnagyobb a SIX Payment Services rendszerein, amikor is 5,6 millió tranzakciót regisztráltak 4 millió euró értékben. A nap délutánján, csúcsidőben, ez percenként 18 400 tranzakciót jelentett.

A kártyás fizetés továbbra is növekvő népszerűsége különbözően mutatkozik meg az egyes szektorokban, a növekedés egyértelműen az e-kereskedelem és az alternatív fizetési módok területén tapasztalható.

 "Feltételezzük, hogy a mobiltárca további teret hódít majd meg 2015-ben is. A hagyományos értelemben vett pénztárca egyre feleslegesebb, úgy ahogy a benne helyet foglaló különböző kártyák, kuponok, jegyek és vócserek is – hiszen mindezeket könnyedén tudja helyettesíteni egy okostelefon” – fejtette ki Nick Santschi, A SIX Payment Services vezérigazgatója. A SIX jelenleg egy P2P fizetési megoldáson dolgozik, amely 2015 első felében mutatkozik majd be a svájci piacon. A megoldással a felhasználók képesek lesznek, hogy akár egymás között is gyorsan, kényelmesen és biztonságosan hajtsanak végre pénztranzakciókat. „Ez az innovatív szolgáltatás jól tükrözi küldetésünket, miszerint az európai bankok első számú partnerei kívánunk lenni, ugyanakkor tökéletesen kielégíti majd a modern vásárlói igényeket is” – tette hozzá Santschi.

A 2015-ös trendek tekintetében a következők a SIX Payment Services előrejelzései:

 •              Növekszik az NFC (near field communication) népszerűsége

 Az érintésmentes bankkártyákkal való fizetés eddig elsősorban a kisebb összegű kifizetésekre volt szabva. A megoldás gyors, kényelmes fizetést tesz lehetővé és kifejezetten az olyan helyeken népszerű, ahol hosszú sorokra lehet számítani, mint például a focistadionok. Az érintésmentes bankkártyák száma tovább növekszik, a leolvasásra alkalmas terminálok pedig már a legtöbb helyen elérhetők. Középtávon a vásárlók NFC-vel ellátott okostelefonjaikkal is tudnak majd fizetni ezeken a terminálokon. Az ibi egy nemrégiben publikált kutatása szerint a német kereskedők több mint kétharmada gondolja, hogy 2030-ra a hagyományos pénztárcát teljesen felváltja majd az okostelefonnal történő fizetés. Ahhoz, hogy ez a váltás valóban megtörténjen, a virtuális mobiltárcákra olyan biztonságos megoldásokat kell fejlesztenünk, amelyekkel a felhasználhó könnyen és biztonságosan töltheti fel, és hívhatja elő fizetési adatait.

•              A több csatornás és keresztcsatornás értékesítés az „omni-csatornás” megoldások irányába fejlődik

Az omni-csatornás megoldások és a vásárlói hűségprogramok 2015-ben fontosak lesznek. A multi-csatornás kereskedelemben a vásárlók egy kereskedő által ajánlott több értékesítési csatornából is választhatnak. Az ajánlatok csatornák közötti átjárhatósága tovább növekszik (kereszt-csatornás vagy cross channel értékesítés), majd a teljes átjárhatóság (omni-channel) irányába fejlődik, ami azt jelenti, hogy az egyes fizetési megoldások és csatornák teljesen összehangoltan működnek. Ez azt jelenti a gyakorlatban, hogy a vásárló mobiltelefonja segítségével akár maga is azonnal fizetni képes egy termékért annak QR-kódja leolvasása után. Az eladóknak a fejlesztés további versenyt jelent az értékesítésben, ugyanakkor lehetőséget is nyújt majd új vásárlói csoportok megnyerésére.

 •              Az e-kereskedelem további elnemzetköziesedése

A földrajzi hely nem meghatározó az e-kereskedelemben, de a különböző pénznemek közötti átváltási árak fluktuációja már problémát jelenthet. Ilyen helyzetekben a dinamikus devizakonverzió (DCC) lehet a megoldás. A megoldással fizetéskor a bankkártya eredete ismert, a tranzakció pedig a kártya pénzneme szerinti elérhető legjobb átváltási áron történik, az átváltási árkockázat megspórolásával. 2015-ben a DCC az online értékesítésben is egyre több helyen elérhető lesz.

 •              A biztonság továbbra is elsődleges az elektronikus fizetében

 A biztonság továbbra is kulcstényező marad a készpénzmentes fizetés minden területén, de különösen fontos a mobiltárcás fejlesztéseknél. A vásárlók számára fontos, hogy személyes adataik szigorú védelem alatt álljanak. A kerekedőknek képesnek kell lenniük a PCI Data Security Standard (DSS) biztonsági követelményeit betartani a kártyaelfogadási folyamatban, így csak olyan kártyaelfogadóval működnek majd együtt, amelyek PCI DSS tanúsítvánnyal rendelkeznek. Az internetes vásárlásokban a 3D-Secure Standard a követelmény, illetve a hibrid TLS kódolási protokoll (SSL kódolás), amely biztosítja, hogy az online adattranszfer kellően biztonságos.

hírlevél feliratkozás

newsletter

Hipermarketek