Üzletfejlesztés
Tipográfia

A SIX Payment Services, Európa vezető bankfüggetlen bankkártya-elfogadója és a Raiffeisen Bank szakértője, Bakonyi András, szűkkörű sajtóösszejövetelen elemezte az elmúlt év bankkártyás fizetéssel kapcsolatos visszaéléseit, illetve mutatott rá a megelőzés lehetőségére és fontosságára.

A hazánkban történő bankkártyás visszaélések összege – a Magyar Nemzeti Bank hivatalos statisztikája szerint – 2013 második és 2014 első féléve közti egy évben 443 millió forintra rúgott, kibocsátói és elfogadói oldalon összesen 12205 esetben történt visszaélés. A visszaélések folyamatos problémát jelentenek mind a kártyakibocsátói, mind az elfogadói oldalon, 2014 első félévében a korábbi időszakokhoz képest mégis jelentősen kevesebb visszaélés történt mind az esetek számát (4184 eset), mind a visszaélések összegét tekintve (142 millió forint).

Bakonyi András, a Raiffeisen szakértője a visszaélésekkel kapcsolatos általános tendenciákkal kapcsolatban elmondta, hogy évről-évre észlelhető egy folyamatos eltolódás az internetes visszaélések irányába, miközben a korábban domináns visszaélési formák száma és aránya visszaesik. Itt elsősorban a pénzkiadó automatákon elkövetett adatszerzések emelendők ki, amelyek visszaesése nagyrészt a chipes rendszerű bankkártyák elterjedésének köszönhető. (A chippel is ellátott kártyák mágnescsík-adataival az elkövetők csak az Európai Unió országain kívül tudnak visszaélni.)

A biztonsági technológiák fejlesztése mellett a visszaélések további jelentős csökkenése érhető el a társadalom digitális fizetési kultúrájának elmélyítésével és a bankkártyahasználat tudatosságának növelésével, mondta még el a szakértő.

hírlevél feliratkozás

newsletter

Hipermarketek