Üzletfejlesztés
Tipográfia

Minden ötödik ember zsebében lapul PayPass kártya, akinek pedig nincs, az többnyire szívesen kipróbálná a PIN kód és aláírás nélküli kártyás fizetést – derül ki a Budapest Bank felméréséből.

A PayPass kártyások tapasztalatai az érintés nélküli fizetési eszköz elterjedésének kedveznek, használóik ugyanis gyorsabbnak tartják a hagyományos bankkártyáknál, és a készpénzes fizetésnél is.

A bankkártyás technológiák folyamatos fejlődésével megjelenésével gyorsan terjednek az érintés nélküli fizetési megoldások, mint például a PayPass (Mastercard) vagy a payWave (Visa), ahol a vevőnek elegendő a kártyáját a terminál elé tartani a számla rendezéséhez, és kisösszegű (jellemzően 5 ezer forint alatti) vásárlás esetén még PIN kódot sem kell megadnia.

A felmérés szerint a PayPass technológia ismertsége meglehetősen jó hazánkban: a megkérdezettek 80%-a hallott már erről a fizetési módról, és 30%-nak pontos ismeretei vannak az ilyen kártyák működésével kapcsolatban. Így például 70% tudja, hogy a PayPass egy bankkártya alapú fizetési megoldás, amelynél nem kell átadni a pénztárosnak a bankkártyát, 55% pedig tisztában van azzal is, hogy PayPass használata esetén 5 ezer forint alatt nem kell PIN kódot megadni.

Ugyanakkor a kutatásban résztvevőknek még csak 18%-a rendelkezik PayPass fizetésre alkalmas kártyával; a plasztik egyelőre a magasabb jövedelmű, diplomás férfiak körében a legnépszerűbb. Akinek viszont már van ilyen kártyája, az szívesen használja is: a kártyabirtokosok mintegy 60%-a veszi elő havonta többször is az érintés nélküli bankkártyát.

A PayPass-kártya birtokosok több előnyét látják a bankkártyás fizetésnek, mint azok, akik nem rendelkeznek még ilyen eszközzel. Így például míg a PayPass-osok 58%-a a bankkártyás fizetést tartja a leggyorsabb fizetési módnak (ugyanezt a készpénzes fizetésről csak 41%-uk gondolja), addig a PayPass-szal nem rendelkezők éppen fordítva gondolkoznak: 65%-uk szerint készpénzzel lehet a leggyorsabban fizetni (ugyanezt a bankkártyás fizetésről csak 44%-uk állította).

 A PayPass-kártyások a hagyományos bankkártyával rendelkezőknél 4%-kal nagyobb arányban gondolják biztonságosnak a bankkártyás fizetést (76%), és közülük 10%-kal kevesebben nyilatkoztak úgy, hogy a bankkártyás fizetés körülményes lenne (31%), vagy hosszú ideig tartana (26%).

Azok, akiknek már van PayPass-kártyájuk, úgy vélik, hogy az ilyen kártya gyorsabb a hagyományosnál (86%), és kis összegek esetében a készpénznél (74%) is. Ugyanakkor a PayPass-terminálok még mindig nem terjedtek el eléggé: az érintés nélküli kártyák birtokosainak 50%-a nyilatkozott úgy, hogy ezt a funkciót még sok helyen nem tudják használni.

 

hírlevél feliratkozás

newsletter

Hipermarketek