Üzletfejlesztés
Tipográfia

 A Magyar Pénztárgép Szövetség szerint bár a kormány egyelőre nem terjesztette ki az online pénztárgép-használatra kötelezettek körét, a szabályozást mindenképp módosítani kell.

onlinecA szövetség elnöke azt mondta, hogy főleg a műszaki előírásokat szükséges összehangolni a piaci folyamatokkal, és ennek az egyik legfontosabb eleme az online kasszák javíthatósága, illetve a szervizelés szabályozása lenne.

 Novák Zoltán, a Magyar Pénztárgép Szövetség elnöke emlékeztetett arra, a szakma azért kért több könnyítést a Nemzetgazdasági Minisztériumtól, hogy egyszerű és ügyfélbarát legyen az online pénztárgépek használata. Ilyen enyhítés lenne például az, hogy más nevére is átírhatók, így akár eladhatók legyenek az online kasszák. „Az online pénztárgépekben az AEE a legdrágább alkatrész. Ha valaki eddig pl. bezárta az üzletét, ki kellett dobnia az amúgy hibátlan pénztárgépét. Így viszont eladhatná a készüléket, és ez akár százezres veszteségtől is megkímélhetné az ügyfeleket.”

A szövetség szerint lényeges lenne az is, hogy javítani is lehessen az adóellenőrző egységet, de ezt csak a szervizelés feltételeinek szigorításával tartják elképzelhetőnek. Az elnök szerint a cél az, hogy a pénztárgép-műszerészek csak a forgalmazók és AEE-gyártók tanúsítványa alapján kaphassanak szervizengedélyt. „Eddig gyakorlatilag bárki megkaphatta az engedélyt, és semmilyen szakértelmet nem kellett igazolnia. Sajnos ezért sok a kontár a piacon, akik nem a NAV előírásai szerint nyúlnak a gépekhez, aztán eltűnnek, és soha többé nem lehet őket megtalálni. Ezért azt javasoljuk, hogy legyen benne minden műszerész igazolványában, milyen pénztárgépek javításához ért. Mindenki érdeke, hogy valóban csak megbízható és hozzáértő szakemberek férhessenek hozzá az egyik legnagyobb magyarországi IT-rendszerhez, az online pénztárgép-rendszerhez”,mondta Novák Zoltán.

A Magyar Pénztárgép Szövetség emellett fontosnak tartja, hogy a szerviznek legyen valódi üzlethelyisége, ahova az ügyfelek bemehetnek, ha segítségre van szükségük, és hogy legyen alkalmazottja is. Novák Zoltán mindezt a megyeszékhelyeken és a városokban tartja ajánlatosnak. Az elnök szerint az egyes fejletlenebb régiókban enyhébb szabályokat érdemes alkalmazni, és támogatni kell az egyszemélyes, üzlethelyiség nélküli vállalkozásokat is.

A Szövetség ugyanakkor arra is felhívja a figyelmet, hogy a szervizeknek és forgalmazóknak is be kell tartaniuk pl. a cseregépre vonatkozó szabályokat. Tehát ha csak 14 napon túl javítható egy kassza, akkor az ügyfélnek joga van kérni egy cserepénztárgépet a javítás idejére. Az online kasszák tesztelésére az első időszakban valóban kevés idő jutott, de mára a forgalmazók döntő többsége már kijavította a kezdeti hibákat. Így ezeknél a gépeknél elképzelhetetlen, hogy hónapokig tartson a javítás, és az is, hogy a kereskedőknek hónapokig kelljen kézzel nyugtát írniuk.

hírlevél feliratkozás

newsletter

Hipermarketek