Üzletfejlesztés
Tipográfia

Az Országos Kereskedelmi Szövetség korábban arra hívta fel a figyelmet, hogy a július 11-én a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal eljárása nyomán engedélyezett első három pénztárgép 170 ezer forint körüli ára sok kereskedelmi kisvállalkozás számára elérhetetlen költséget jelent. Az elmúlt napokban alaposan megváltozott a helyzet, mivel ezeknek a pénztárgépeknek az ára lement 140 ezer forint körüli szintre.

Az árcsökkenést az elegendő számú megrendelés tette lehetővé, a lengyel Novitus gyártó ennyit engedett az átadási árból. Időközben engedélyeztek egy újabb típust is, ennek ára eleve hasonló, 140 ezer forint alatti.

Várható további típusok engedélyezése is, az eljárás időtartama jelenleg azonban bizonytalan. Ennek ellenére számolni lehet azzal, hogy 110-120 ezer forint körüli áron is megjelenhetnek majd pénztárgépek a piacon.

A határidő továbbra is szorít, hiszen augusztus végéig kellene a hagyományos pénztárgépeket lecserélni online kapcsolatra alkalmas kasszára. A gyártás felfutása a következő hetekben indulhat meg (a gyártónak is fel kell készülnie, például megfelelő mennyiségű alkatrész beszerzésével), de folyamatos ellenőrzésre van szükség a forgalmazók részéről, hiszen véletlen gyártási hiba esetén a már üzembe helyezett pénztárgépeket ki kell javítani.

A hagyományos pénztárgépek száma 250 ezer körül van: a pénztárgéphasználatra kötelezett értékesítőhelyek száma a KSH adatai alapján eleve több mint 200 ezer (a kereskedelmi egységek száma 154 ezer, a vendéglátóhelyeké 55 ezer, a kereskedelmi szálláshelyeké, a gyógyszertáraké, az érintet trafikoké 10 ezer). Számos értékesítőhelyen több pénztárgépet használnak, minél nagyobb a szolgáltató hely, annál többet.

A hagyományos pénztárgépeket cserélni kell, a számítógép alapú pénztárgépeket (több tízezer darabot) átalakítani: utóbbiaknál az új adóügyi ellenőrző egységet kell beépíteni, a szükséges műszaki és informatikai fejlesztésekkel együtt, ennek határideje év vége.

hírlevél feliratkozás

newsletter

Hipermarketek