Üzletfejlesztés
Tipográfia
2015-ben élesedni fog a verseny a mobilfizetési szektor piaci erőfölényéért. Az Apple tavaly vezette be új mobilfizetési szolgáltatását, az Apple Pay-t. Az új Galaxy S6-tal a Samsung is fölzárkózik. A Google májusban fogja bejelenteni a Google Wallet fizetési megoldás új stratégiáját. 2015 a mobilfizetés éve lesz? Sasche Breite, a SIX Payment Services jövőbeli kifizetésekkel foglalkozó vezetője készített helyzetjelentést – kutatása szerint az NFC a vezető technológia, de az áttörés nem idén várható.

A mobilfizetés 2015-ben a kereskedők egyik fő témája. A legújabb BITKOM adatok szerint az összes okostelefon-felhasználó nem több mint egyharmada fizetne telefonjával boltban, étteremben és kávézóban pedig csak 7 százalékuk. Ezektől az adatoktól függetlenül Dr. Bernhard Rohleder, a BITKOM vezérigazgatója állítja: “A jövőben a mobilfizetés teljesen át fogja venni a hagyományos pénztárca szerepét”. Szerinte az adatok csak azt tükrözik, hogy jelenleg kevés helyen van lehetőség készpénz nélkül, mobiltelefonnal fizetni.

 Vajon melyik fizetési mód veszi át a készpénz és a bankkártya helyét? A SIX Payment Services 2015 februárjában a vezető kiskereskedelmi vásár, az EUROCIS 199 látogatójával végzett felmérése azt mutatja, hogy a kereskedők 50 százaléka szerint az NFC lesz a készpénz technológiai utódja, főleg érintés nélküli kártyás fizetés (46 százalék) és okostelefon-alkalmazásos fizetés (24 százalék) formájában. A Google kísérletként bevezetett peer-to-peer e-mailes fizetési rendszerét csak a válaszadók 13 százaléka tartja ígéretesnek. A kereskedők ennél jobban hisznek az új, még nem ismert szolgáltatások sikerében (19 százalék).

A válaszadók 43 százaléka szerint az Apple-höz és Samsunghoz hasonló okostelefon-gyártók fogják meghatározni a mobilfizetés jövőjét. Kétharmad gondolja úgy, hogy a szoftveróriások, mint a Google, elvesztik a csatát.

hírlevél feliratkozás

newsletter

Hipermarketek