Üzletfejlesztés
Tipográfia

A Magyar Kereskedelmi és Engedélyezési Hivatal eddig - 2013. július 11-i döntéseiben - három pénztárgép forgalmazását engedélyezte, az Országos Kereskedelmi Szövetség közleménye szerint.

- a Laurel Kft. (Székesfehérvár) LCR CLASSIC SENTO M típusú pénztárgép forgalmazását A001 számon,

- a MICRA-METRIPOND KFT. (Hódmezővásárhely) MICRA SENTO M típusú pénztárgép forgalmazását A002 számon,

- a MONTEL INFORMATIKA KFT. (Budapest) MONTEL SENTO H típusú pénztárgép forgalmazását A003 számon.

A „SENTO” márkanév azonos gyártót takar, a lengyel Novitus az előállító.

 

Most már a kereskedőkön, szolgáltatókon lenne a sor, kérdés ugyanakkor, mennyibe is kerül számukra a pénztárgép csere. Ehhez persze tudni kellene, mennyi új pénztárgépre lesz majd szükség. A 3/2013. számú NGM rendelet alapján a következő szolgáltatóknak kötelező a nyugtaadáshoz pénztárgépet használniuk:

- gyógyszertárak,
- kiskereskedelem,
- vendéglátás,
- szálláshely szolgáltatás,
- kölcsönzés,
- számítógép, kommunikációs eszköz, személyi, háztartási cikk javítás.

Kivétel is akad, ahol nem kötelező a pénztárgép, például a betétdíjas göngyöleget visszaváltó üzlet, csomagküldő kereskedelem, termelői borkimérés, az utazási iroda, utazási ügynökség. A nagykereskedelmi értékesítőhely, ha egyidejűleg kiskereskedelmi tevékenységet is végez, akkor kötelezettnek számít.

A pénztárgéphasználatra kötelezett értékesítőhelyek száma a KSH adatai alapján eleve több mint 220 ezer: a kereskedelmi egységek száma 154 ezer, a vendéglátóhelyeké 55 ezer, a kereskedelmi szálláshelyeké 3 ezer, a gyógyszertáraké két és félezer. Az ötezer trafik is kötelezett.

Számos értékesítőhelyen több pénztárgépet használnak, minél nagyobb a szolgáltató hely, annál többet. Mindezek alapján legalább 300 ezer pénztárgép cseréje, vagy átalakítása szükséges az adóhatósági bekötéshez. A hagyományos pénztárgépeket cserélni kell, a számítógép alapú pénztárgépeket átalakítani (utóbbiaknál az új adóügyi ellenőrző egységet kell beépíteni, a szükséges műszaki és informatikai fejlesztésekkel).

A hagyományos pénztárgépek száma az előbbieken belül legalább 250 ezer, ezek cseréjét kellene szeptemberig elindítani (a számítógép alapú pénztárgépek átalakításának határideje év vége). Korábban 400 ezer pénztárgépről is beszéltek, de végül is nem biztos, hogy az összes kasszát lecserélik a szolgáltatók (bármennyi is működik jelenleg), lehet, hogy kevesebbel is beérik a takarékoskodás jegyében.

Az eddigi felmérések szerint a hagyományos pénztárgépek ára 170 ezer forint körül fog mozogni, az eddig engedélyezett mindhárom típusnál. Ez azt jelenti, hogy 250 ezer hagyományos pénztárgép beszerzéséből kiindulva több mint 40 milliárd forint költséggel lehet számolni (az általános forgalmi adó nélkül). Ehhez hozzá kell számítani még a beüzemelés költségét, ami legalább 10-15 ezer forint lehet, ez a műszerészek díja, pusztán a hagyományos pénztárgépek beszerzését és beüzemelését véve alapul.

Az 500 millió forint éves árbevételnél kisebb vállalkozások legfeljebb 5 pénztárgép cseréje után 50 ezer forint támogatásban részesülhetnek (gépenként), ez majd csökkentheti a szolgáltatók kiadásait (a támogatást a jogosultak számára a pénztárgép forgalmazó köteles levonni az értékesítési árból, később majd visszakapja a költségvetésből). A támogatás végső pontos összege azonban majd csak később derül ki, hiszen a jogosultak számáról nincs nyilvános adat (korábban 10 milliárd forintról esett szó).

hírlevél feliratkozás

newsletter

Hipermarketek