Üzletfejlesztés
Tipográfia

gs1f1 w

A hamisítás elleni globális küzdelem, a márkák védelme, és az értékes termékek nyomonkövetése egyre égetőbb témák a nemzetközi kereskedelem kapcsán. Az Európai Unió felismerte, hogy a GS1 szabványrendszer, melyet világszerte egységesen alkalmazhatnak gyártók, kereskedők, szolgáltatók, fogyasztók és az államigazgatási szervezetek is, hatékony segítséget nyújthat ezeken a területeken.

40 évvel ezelőtt a fejlett gazdaságú országok ugyanazon szabvány mellett tették le a voksukat a termékazonosítás terén, melyet a világ ma úgy ismer: GS1 vonalkód. Ezzel létrejöhetett az üzleti élet globális nyelve, az a szabványrendszer, mely a mai napig biztosítja az átláthatóságot a legkülönbözőbb szektorok ellátási láncaiban.

Azon túl, hogy a pénztári értékesítést, a logisztikát, a készlet-nyilvántartási folyamatokat jelentősen gyorsabbá és pontosabbá teszik, a GS1 megoldások hozzájárulnak a vállalkozások hatékony működéséhez, hiteles és megbízható információkkal látják el a fogyasztókat és segítik az illetékes hatóságokat az átlátható és ellenőrizhető folyamatok fenntartásában.

gs1f2 wA nemzeti vámszervek évről-évre közel 50 millió gyanús árucikket foglalnak le világszerte, közel 1 milliárd euró értékben. Az ilyen termékek közt a dohányáruk, a ruházati cikkek, a játékok, kozmetikai cikkek mellett számottevő a hamis élelmiszerek és gyógyszerek mennyisége is. Nem véletlen, hogy bizonyos kiemelt árucsoportok esetében az Európai Unió is egyre nagyobb hangsúlyt fektet a fogyasztóvédelmi rendeletek szigorítására, a nyomon követhetőség, az egyedi áru- és csomagazonosítás, ill. az eredet-ellenőrzés követelményeinek határozott előírására.

Az Európai Bizottság egyik szakértői csoportja nemrég a GS1 szabványrendszert nevezte meg a nyomonkövetési igényeknek legmegfelelőbb megoldásként egy kétéves iparági kutatást követően. A szakértői csoport nem csak a gazdasági szereplőknek javasolja a GS1 megoldások alkalmazását az automatikus nyomonkövetési rendszerek alapjaként, de felhívja a figyelmet a piacfelügyeleti szervek felelősségére is az Európába kerülő veszélyes termékekkel kapcsolatos pontos és gyors információáramlásban. Végezetül a jelentés kapcsán a szakértők arra kérik a fogyasztókat, hogy fokozott figyelemmel és aktívan segítsék a fogyasztóvédelem munkáját a gyanús, vagy potenciálisan veszélyes termékek jelentésével, melyhez ma már a korszerű, GS1 azonosítókra épülő mobil alkalmazások is rendelkezésre állnak.

Hazai eredmények és további programok

gs1f3 wA GS1 Magyarország a Metro Kereskedelmi Kft-vel együttműködésben már elindította a nyomonkövetés bevezetését, első körben a frissáruk körében. A GS1 DataBar vonalkód típus lehetővé teszi, hogy a tételszámra, a lejárati időre és a származási országra (is) vonatkozó adatokat a kasszáknál is automatikusan tudják olvasni és feldolgozni, így az információ a vevő számára szintén hozzáférhető. A következő lépés pedig ebben az együttműködésben egy nyomon követési adatkommunikációs rendszer bevezetése, amelyen keresztül a beszállítók további adatokat tesznek elérhetővé a termék eredetére vonatkozóan.

A GS1 célja, hogy ezeket a megoldásokat, hatósági szereplőkkel történő együttműködések keretében, széles körben is bevezesse és a teljes hazai élelmiszer-szektorban átláthatóságot biztosítson. Ennek támogatására a GS1 Magyarország olyan nyomon követési programot indít el, amelyben képzésekkel, nyomon követési rendszerek értékelésével, auditálásával segíti a hazai vállalkozásokat, hogy kiváló minőségű termékeik értékesítését kiváló minőségű információs rendszerek segítsék.

hírlevél feliratkozás

newsletter

Hipermarketek