Általános
Tipográfia

Nem csak a minimálbér fog emelkedni 2017-ben, hanem a munkaerőhiány és a boltbezárások száma is.

2016. harmadik negyedévében tovább nőtt a munkaerőhiány a kereskedelemben, egy év alatt közel 30%-kal. A boltbezárások ellenére a munkaerőhiány nem fog megszűnni rövid időn belül – írja a blokkk.com.

A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb jelzése szerint 2016. harmadik negyedévében a kereskedelemben semmit sem enyhült a munkaerőhiány, hiszen tovább nőtt a betöltetlen álláshelyek száma. Nagy a növekedés üteme az előző év azonos időszakához képest, hiszen megközelíti a 30%-ot. A négyezer-nyolcszáz üres álláshely 4%-os növekedést takar az előző, második negyedévhez képest.

munkanelkuli2

A kereskedelemben az üres álláshelyek számának növekedése 2013. óta folyamatos. Míg 2015 első negyedévében 2945 volt a betöltetlen álláshelyek száma a KSH szerint, addig 2016 harmadik negyedévében ez a szám már 4800-ra nőtt.

Béremelés, boltbezárás - nincs megoldás

A szakportál szerint év közben 11%-kal emelték a bolti eladók bérét, de ez sem segített a munkaerőhiányon. 2016. első félévében kétezer-háromszázzal csökkent a boltok, közel kétezerrel pedig a kiskereskedelmi vállalkozások száma, de úgy tűnik, ez semmit sem segített a munkaerőhiányon.

2017-ben előreláthatóan a minimálbérek kötelező emelése nyomán folytatódik a boltbezárás, hiszen azt sokan nem fogják bírni. Jelenleg persze ennek aránya, nagyságrendje nehezen lenne becsülhető, de annyi megkockáztatható, hogy több bolt fog bezárni, mint 2016-ban.

A boltosoknak nemzetgazdaságon belül más ágazatokból nem lesz nagy esélyük munkaerőt toborozni, mivel szinte mindenütt hiány van munkáskézből. Ráadásul a kereskedelem a nemzetgazdaság átlaga alatt fizet még mindig. A külföldi munkalehetőség továbbra is sokkal csábítóbb annak, aki teheti és sokkal több pénzt akar keresni, három-négyszeres a bérkülönbség a kinti boltosok javára.

A legnagyobb gond az, hogy korlátlanul nem lehet bért emelni, hiszen azt valamiből ki is kell fizetni, egészen pontosan a bolt bevételéből. A bolti bevételek 2016-ban 5%-kal nőttek, lényegesen nagyobb bővülésre 2017-ben egyelőre nincs kilátás. Az élelmiszerfogyasztás pedig 2016-ban is az 5%-os átlag alatti ütemben bővült - írja a szaklap.

hírlevél feliratkozás

newsletter

Hipermarketek